Wall Street očekuje pad dobiti kompanija od 2,2%

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2019. u 22:00
Labavija monetarna politika trebala bi pružiti zaštitu tvrtkama/REUTERS

Usporedba s prošlom godinom neće dati pravu sliku profitabilnosti s obzirom na lanjski utjecaj porezne reforme.

Objava poslovnih rezultata američkih kompanija za treće tromjesečje mogla bi biti dosta razočaravajuća, prognoziraju tamošnji analitičari, ali to ipak neće biti prava slika profitabilnosti.

Naime, usporedba s prošlom godinom koju je obilježila velika porezna reforma i posljedični skok dobiti kompanija iz SAD-a sada će dati pomalo iskrivljenu sliku profitabilnosti. 

Isti scenarij
Prema podacima Refinitiva, u tromjesečju koje je završilo 30. rujna analitičari s Wall Streeta procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava indeksa S&P 500 pala 2,2 posto na godišnjoj razini što bi bio najlošiji kvartalni rezultat od 2016. godine. Doduše, analitičari su očekivali pad korporativne profitabilnosti i u prvom i drugom tromjesečju, pa su oba kvartala ipak zaključena s malim rastom dobiti. Stoga bi se i za treće tromjesečje mogao ponoviti isti scenarij.

Ako se prognoze ipak obistine, treći kvartal trebao bi označiti dno ciklusa korporativnih zarada u proteklih nekoliko godina. Naime, za četvrto tromjesečje analitičari i dalje očekuju da će pokazati rast dobiti od 4,1 posto, a u 2020. dobit bi trebala rasti čak 11,2 posto. Unatoč sporijem ekonomskom rastu, labavija monetarna politika u SAD-u i ostatku svijeta pružit će zaštitu poslovanju kompanija, posebice u kontekstu trgovinskog spora Amerike i Kine.

Ovaj sukob koji je ušao u 15. mjesec ekonomisti i dalje smatraju najvećim rizikom za američko gospodarstvo i profitabilnost kompanija. Trenutni makroekonomski podaci ne daju jasnu sliku o utjecaju trgovinskog rata. Dok s jedne strane tržište rada i nekretnina stoji dobro, s druge je osobna potrošnja u kolovozu jedva porasla, a raspoloženje među poduzetnicima i dalje je slabašno. Dio ekonomista smatra da nije potreban snažan rast BDP-a da bi profitabilnost kompanija rasla, a što bi opravdalo visoka burzovna vrednovanja.

Konkretne brojke
Velik broj investitora na američkom tržištu nada se da će sezona objave financijskih izvješća – koju sredinom mjeseca otvara banka JP Morgan Chase – skrenuti pažnju burze s političkih previranja i procesa opoziva predsjednika Donalda Trumpa koji je pokrenula Demokratska stranka.

"Dobro je da izvješća dolaze, ako ništa drugo, imat ćemo konkretne brojke koje će pokazati smjer", izjavila je za Reuters Susan Schmidt, fond menadžerica u čikaškom Aviva Investors Americas.

Komentirajte prvi

New Report

Close