‘Vuk u kašmiru’ opet uspio dobiti popust pri preuzimanju manjeg konkurenta

Autor: Tomislav Pili , 02. studeni 2020. u 08:00
Bernard Arnault najbogatiji je Francuz s imovinom od 85,4 milijarde dolara/REUTERS

Iako je cijena preuzimanja manja svega tri posto, najbogatiji Francuz poznat je po tome da ne preplaćuje kompanije koje kupuje.

Iako je u svijetu velikih globalnih spajanja i preuzimanja kompanija popust od 425 milijuna dolara zanemariv, za Bernarda Arnaulta, najbogatijeg Francuza i vlasnika kompanije Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) znači veliku pobjedu.

Kako su krajem prošloga tjedna prenijeli svjetski mediji, američka draguljarnica Tiffany&Co dogovorila je s francuskim proizvođačem luksuzne robe LVMH-om nižu ponudu za preuzimanje, okončavši time pravni sukob u koji se uplela i francuska država.

Cijena je spuštena sa 135 dolara na 131,5 dolara po dionici, čime je vrijednost preuzimanja spuštena na oko 15,8 milijardi dolara.

Riješit će spor

Nova cijena znači da će LVMH, koji vodi milijarder Bernard Arnault, za LVMH platiti 425 milijuna dolara manje no što je prvotno dogovoreno. Dvije kompanije dodale su da su ključni uvjeti sporazuma iz studenog prošle godine ostali nepromijenjeni.

“Tiffany i LVMH također su se dogovorili da će riješiti spor pokrenut pred sudom u Delawareu”, stoji u priopćenju. Podsjetimo, američka kompanija podnijela je tužbu protiv LVMH-a tvrdeći da se pokušava izvući iz sporazuma, koji je postao daleko manje privlačan s obzirom na negativan utjecaj pandemije koronavirusa na sektor luksuzne robe.

131,5

dolara po dionici nova je cijena umjesto 135 dolara, a vrijednost preuzimanja sada je 15,8 milijardi dolara

Najavljeno prije pandemije, LVMH-ovo preuzimanje Tiffanyja bilo je najveće u povijesti industrije luksuzne robe, a njime će francuski div u toj branši značajno obogatiti svoj portfelj koji sada čini 76 brendova. No, LVMH je u rujnu objavio da je francuska vlada zatražila odgodu kupnje Tiffanyja do 6. siječnja 2021. nakon prijetnje SAD-a uvođenjem carina na francuske proizvode.

Washington i Pariz sukobljavaju se oko niza trgovinskih pitanja, a krupni je predmet spora i francusko oporezivanje digitalnih tvrtki, poput Googlea i Amazona. Tiffany je na to odgovorio tužbom u kojoj je naveo da je francuska tvrtka prekršila ugovorne odredbe o pribavljanju dozvola regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja.

LVMH još nije zatražio dozvolu regulatora u nekoliko ključnih jurisdikcija, uključujući Europsku uniju, istaknuli su u Tiffanyju. Regulatori su u međuvremenu odobrili transakciju, a dvije su kompanije sada dogovorile da će zaključiti spajanje početkom 2021. godine.

Kako piše Reuters pozivajući se na izvore bliske Bernardu Arnaultu, snižavanje cijene preuzimanja, pa čak i za manje od 3 posto od prvotne cijene, u slučaju tog francuskog poduzetnika “teškog” 85,4 milijarde dolara nije iznanađenje. Arnault inače u poslovnim krugovima ima nadimak “Vuk u kašmiru” zbog svoje agresivne poslovne taktike još tijekom prvih kupnji tvrtki na početku karijere.

70

milijuna dolara iznos je kvartalne dividende Tiffanyja čija je isplata navodno iznervirala Arnaulta

“On ne preplaćuje stvari jer on je Bernard Arnault”, kazao je jedan poznavatelj njegova poslovna razmišljanja. Izvor iz bankarskih krugova naglašava kako je popust koji je dobio LVMH smiješan, ali ga treba promatrati iz perspektive njegova vlasnika, milijardera koji pazi na svaki novčić.

U tom kontekstu priča o zahtjevu francuske vlade sada se pokazuje kao Arnaultov manevar s ciljem pritiska na Tiffany. Naime, Pariz je kasnije pojasnio kako je LVMH poslao upit vladi o širim političkim aspektima preuzimanja te da postupanje po odgovoru ministarstva vanjskih poslova nije bilo obvezujuće.

Katastrofalno upravljanje

Nekoliko upućenih izvora otkrilo je Reutersu kako je Arnault posebno bio iznerviran Tiffanyjevom odlukom o isplati redovnih kvartalnih dividendi u svibnju i kolovozu od 58 američkih centi, u vrijeme dok ostale kompanije iz branše isplate dioničarima otkazuju ili smanjuju zbog svjetske zdravstvene krize.

U protutužbi koju je LVMH poslao sudu u Delawareu francuski je konglomerat naveo baš financijski argument, istaknuvši kako je upravljanje američkim draguljarom u uvjetima pandemije bilo “katastrofalno”.

No valja naglasiti kako su isplate dividende, s kvartalnim iznosom od 70 milijuna dolara, bile predviđene u prvom sporazumu o preuzimanju. K tome, Tiffany je poručio kako je samo djelovao u najboljem interesu dioničara.

Revidirani ugovor o preuzimanju omogućuje Tiffanyju da u studenom objavi isplatu još jedne dividende. Time će se ukupni iznos isplaćen dioničarima ove godine popeti na 280 milijuna dolara, što je i dalje manje od iznosa koji je Arnault uštedio povratkom za pregovarački stol.

“Mislim da je Arnault samo želio pokazati da ne voli da ga se ‘voza’ samo zato što je milijarder i da plaća za stvari za koje misli da ih ne bi trebao platiti, poput Tiffanyjevih dividendi”, komentirao je Luca Solca, analitičar Bernsteina.

Komentirajte prvi

New Report

Close