Vrijedila je 9 milijardi dolara, neslavno je propala, ali na sudu je upravo dobila prvu bitku

Autor: Tomislav Pili , 12. veljača 2020. u 11:34
FOTO: GettyImages

Holmes je magazin Forbes proglasio najmlađom i najbogatijom američkom milijarderkom koja je sama zaradila novac. Preciznost i pouzdanost testova te kompanije prvi je počeo propitivati 2015. Wall Street Journal serijom tekstova.  

Američki savezni sud odbacio je dio optužbi protiv Elizabeth Holmes, osnivačice startupa Theranos koji je neslavno propao nakon što je ustanovljeno da njegovi revolucionarni brzi krvni testovi uopće nisu pouzdani. Kako prenosi Reuters, sud smatra kako pacijenti nisu bili financijski oštećeni jer su sporne testove koje su nabavljale medicinske ustanove plaćale osiguravajuće kuće. Osim toga, ne postoje dokazi da su Holmes i bivši predsjednik kompanije Ramesh „Sunny“ Balwani usmjeravali liječnike da pogrešno tumače rezultate testova pacijentima.

Ipak, sud smatra da optužba za prijevaru i dalje stoji. Prema navodima iz optužnice, Holmes i Balwani poticali su liječnike i pacijente na korištenje Theranosovih krvnih testova iako su znali da kompanija nije u mogućnosti proizvesti precizne i pouzdane testove. Theranosov dvojac optužen je u lipnju 2018. po 11 točaka optužbe za urotu i prijevaru. Početak suđenja zakazan je za kolovoz ove godine. Holmes i Balwani tvrde da nisu krivi. Podsjetimo, Elizabeth Holmes napustila je 2004. studij na Stanfordu i osnovala Theranos sa samo 19 godina. Na vrhuncu je Theranos dostigao vrijednost od 9 milijardi dolara, a Holmes je magazin Forbes proglasio najmlađom i najbogatijom američkom milijarderkom koja je sama zaradila novac. Preciznost i pouzdanost testova te kompanije prvi je počeo propitivati 2015. Wall Street Journal serijom tekstova.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close