Volkswagenovi rezultati oduševili analitičare i burzu

Autor: Tomislav Pili , 02. svibanj 2019. u 22:00
Zbog dizelske afere iz 2015. rezervirano je još milijardu eura za pravne rizike/REUTERS

Prihodi su povećani više od tri posto na 60 milijardi eura unatoč smanjenju prodaje za tri posto na 2,55 milijuna vozila.

Dionica Volkswagena bila je u četvrtak na Frankfurtskoj burzi vodeći dobitnik skočivši više od četiri posto nakon što je kompanija objavila rezultate koje je impresioniralo analitičare.

Nakon 13 sati dionicom najvećeg svjetskog proizvođača automobila trgovalo se po 4,3 posto većoj cijeni od 161,8 eura dok je indeks DAX bilježio znatno slabiji rast od 0,2 posto.

Procjena svakog rizika
Investitore je razgalilo izvješće koje je pokazalo operativnu dobit (EBIT) u prvom tromjesečju od 3,9 milijardi eura, u skladu s očekivanjima, iako je manja u odnosu na 4,2 milijarde eura ostvarenih godinu ranije. No, valja naglasiti kako je kompanija rezervirala milijardu eura zbog pravnih rizika jer još uvijek osjeća posljedice dizelske afere iz 2015. godine.

 

4,3 posto

skočila je cijena dionice na 161,8 eura

"Svakako je vrlo nezgodno što smo morali napraviti još rezervacija, ali procjenjujemo svaki pojedinačni rizik", izjavio je CNBC-u financijski direktor Frank Witter. Analitičare je najviše fascinirao podatak o operativnoj dobiti, posebno u kontekstu ukupne automobilske industrije koja je sve manje profitabilna. "U usporedbi s ostalim proizvođačima, poput Daimlera koji je objavio pad prilagođene operativne dobiti od 30 posto, rezultat Volkswagena je impresivan", komentirao je za Reuters Jürgen Pieper, analitičar tvrtke Metzler.

Unatoč padu prodaje, prihodi su povećani 3,1 posto na 60 milijardi eura. Naime, prodaja osobnih automobila je smanjena tri posto na 2,55 milijuna vozila, a matični brend VW bilježi pad od 4,5 posto. Međutim, smanjenje prodaje bilo bi i veće da nije bilo pozitivnog utjecaja snažnije prodaje SUV modela te prilagodbe cijena.  

Zadržana očekivanja
Slična je situacija i kod profitabilnih premium brendova unutar VW grupe. Audi je zabilježio pad prodaje od 3,6 posto dok je Porsche u prodajnom minusu od 12,3 posto. Međutim, njemačka automobilska kompanija i dalje očekuje da će prodajni prihodi ove godine rasti pet posto dok bi se marža trebala kretati u rasponu između 6,5 i 7,5  posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close