Volkswagen se udružuje u nabavi nikla i kobalta

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2022. u 22:00
Partnerstva bi VW-u trebala pomoći da na dulji rok smanji troškove po bateriji za 30 do 50 posto/REUTERS

Tri tvrtke potpisale su memorandum o razumijevanju o dva zajednička projekta u Indoneziji.

Kineski ogranak Volkswagena najavio je suradnju s Huayou Cobaltom i grupom Tsingshan u nabavi nikla i kobalta kako bi obuzdao troškove baterija za električna vozila u razdoblju snažnog rasta cijena tih sirovina.

Tri tvrtke potpisale su memorandum o razumijevanju o dva zajednička projekta u Indoneziji, gdje planiraju proizvoditi sirovine za baterije, navodi Volkswagen u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

“Suradnjom želimo ostvariti značajne troškovne prednosti, osigurati opskrbu sirovinama i postići transparentan i održiv lanac opskrbe “, navodi se u priopćenju. Partnerstva bi VW-u trebala pomoći da na dulji rok smanji troškove po bateriji za 30 do 50 posto, kao što je i isplanirao, dodali su.

Cijene nikla gotovo su upeterostručene u ovoj godini zbog ukrajinske krize i sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Rusija je veliki dobavljač nikla, podsjeća Reuters.

U ožujku upravo je Tsingshan kupnjom velike količine nikla na Londonskoj burzi metala (LME) potaknuo skok cijene iznad 100.000 dolara po toni, što je operatera prisililo da obustavi trgovinu.

Cijene su nakon toga oštro pale, a LME je obnovio trgovinu, uz određena ograničenja, napominje Reuters. Tsingshan je vodeći proizvođač nikla u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close