Volkswagen potvrdio ulaganje u Kini od 2,1 milijardu eura

Autor: Poslovni dnevnik , 31. svibanj 2020. u 21:59
Do 2025. stiže pet novih električnih modela/REUTERS

I druge autokompanije nastoje osigurati poziciju na najvećem tržištu automobila u svijetu.

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) objavio je u petak da planira uložiti 2,1 milijardu eura u dva kineska proizvođača električnih vozila, šireći prisutnost na najvećem svjetskom tržištu automobila.

VW će uložiti milijardu eura u 50 posto udjela u državnoj kompaniji za proizvodnju automobila Anhui Jianghuai Automobile (JAC Motors) i povećati udio u proizvođaču električnih vozila kojeg je zajednički osnovao s JAC-om s 50 za 75 posto. Proizvođač električnih vozila predstavit će do 2025. godine pet novih modela i uspostaviti proizvodnu bazu, priopćio je VW.

Njemačka kompanija osnovala je zajedničke tvrtke i s državnim proizvođačima automobila China FAW-om i SAIC Motorom. Odvojeno će VW uložiti 1,1 milijardu eura u kupnju 26,5 posto udjela u Guoxuan High-techu, proizvođaču baterija za električne automobile, čime će postati njegov najveći dioničar. Guoxuan će isporučivati baterije za JAC-ove električne automobile.

Do 2025. godine VW planira u Kini godišnje prodavati 1,5 milijuna vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), uključujući hibridne i električne automobile na baterije i vozila koja kao gorivo koriste vodikove gorive ćelije. Prema planovima kineske vlade, vozila na nove izvore energije trebala bi do 2025. činiti četvrtinu ukupne prodaje automobila.

Prošle ih godine prodano više od 25 milijuna. I druge autokompanije nastoje osigurati poziciju na najvećem tržištu automobila u svijetu. Tako je američki proizvođač električnih
automobila Tesla Motors prošle godine postao prvi strani proizvođač automobila s vlastitom tvornicom u Kini, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close