Volkswagen gasi proizvodnju Bube

Autor: Poslovni dnevnik , 16. rujan 2018. u 22:00
U osam mjeseci prodano samo 11.151 Buba/REUTERS

Prodaja posljednjih godina sve više pada na ključnom američkom tržištu gdje kupci više traže veće aute.

Nova Volkswagenova politika fokusiranja na obiteljske i električne modele uzela je prvu žrtvu – legendarnu Bubu. Njemačka tvrtka poručila je u petak kako će proizvodnja tog modela završiti u njihovoj tvornici u Meksiku idućega srpnja nakon što se proizvedu slavljenički modeli.

Iz kompanije su priopćili kako će zadnji modeli Bube biti dostupni u stilu kupea i kabrioleta.

"Gubitak Bube nakon tri generacije, nakon gotovo sedam desetljeća, izazvat će niz emocija mnogih obožavatelja", rekao je Hinrich Wöbcken, izvršni direktor američke Volkswagen grupe. Volkswagen je tijekom ove godine prodao 11.151 Bubu, što je za 2,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. U odnosu na prodaju modela oživljenog krajem prošlog stoljeća, radi se o vrlo slabom rezultatu. 

Redizajnirana "Nova Buba" 90-ih godina pomela je američkog tržište – prodano je više od 80.000 vozila u 1999. godine.

Nakon desetljeća uspjeha, prodaja je posljednjih godina padala, osobito na ključnom američkom tržištu jer se tamošnji kupci okreću većim automobilima. Volkswagen je razmatrao mogućnosti modernizacije i električne verzije, no odlučili su se za prekidanje proizvodnje.

Ipak, Wöbcken nije u potpunosti isključio mogućnost da model jednog dana uskrsne. Buba vuče korijene u nacističkoj Njemačkoj kada je stvoren "narodni automobil". Automobil je 1930. izvorno dizajnirao legendarni inženjer Ferdinand Porsche  po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želio jeftin i praktičan auto za masovnu proizvodnju dostupan njemačkom narodu.

No, izbijanjem rata proizvodnja je zastala, tvornica je bila ozbiljno oštećena te je pala u ruke saveznika.  Proizvodnja je dobila zamah u kasnim 40-im godinama, a do 1955. na njemačkim cestama bilo je milijun automobila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close