Vojvodina usvojila deklaraciju o zaštiti svojih prava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. svibanj 2013. u 10:36
Thinkstock

Skupština Vojvodine usvojila je u ponedjeljak deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, unatoč protivljenju beogradskih stranaka koje su dokument ocijenile kao separatistički.

Skupština Vojvodine usvojila je u ponedjeljak deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, unatoč protivljenju beogradskih stranaka koje su dokument ocijenile kao separatistički.

Za deklaraciju je glasovalo 75 zastupnika vladajuće koalicije u Vojvodini koju čine Demokratska stranka (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), a protiv je bio 21 zastupnik oporbe, u kojoj su Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS), Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka.

Uoči rasprave o dokumentu na sjednici Skupštine Vojvodine predsjednik vojvođanske vlade i dopredsjednik DS-a Bojan Pajtić rekao je da Vojvodina "neće šutjeti" i da će nastaviti inzistirati na poštivanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

"Čim podignemo glas i zatražimo da se poštuju naša ustavna i zakonska prava, odmah se digne galama s ciljem da nas se ušutka … Ali, oni koji misle da će Vojvodina šutjeti, jako griješe", naveo je Pajtić.

Tijekom skupštinske rasprave šef kluba zastupnika oporbenoga SNS-a Igor Mirović rekao je da se njegova stranka bori protiv stvaranja "neovisne države Vojvodine" i založio se za odbacivanje deklaracije.

"To je opasan politički pamflet, koji sadrži neke više, neke manje opasne teme, a neke su i potpuno besmislene. Najopasnija je namjera da se dijelimo. Produbit će se jaz između centralne i pokrajinske vlasti, između pokrajinske i lokalnih vlasti… Ionako krhki mostovi tako će biti srušeni, a građani Vojvodine neće imati ništa od toga", kazao je Mirović.

Šef kluba zastupnika SVM-a Sandor Egeresi rekao je da u Deklaraciji „nema ni slovo 's' od separatizma, ali sam primijetio malo slovo 'a' od autonomije".

"Odgovorno tvrdim da su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini lojalni građani države Srbije. A Vojvodina je toliko srpska, koliko mađarska, toliko bunjevačka koliko rumunjska, toliko slovačka, koliko hrvatska…", poručio je Egeresi, i založio se za usvajanje deklaracije.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji ima jednog zastupnika u Skupštini Vojvodine, ranije je najavio da će podržati usvajanje deklaracije.

U deklaraciji se konstatira povreda prava i nadležnosti pokrajinskih tijela od strane centralne, državne vlasti, od kojih se traži poštovanje prava i obveza prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Dokument je predložila vlada Vojvodine jer se "konstatira pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulativa u odnosu na prava i nadležnosti tijela i institucija u AP Vojvodini“.

Također, u njemu se „pozivaju republička tijela i institucije da zajedno s pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne suradnje, unaprijede razinu poštivanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obveza“.

Najava usvajanja deklaracije početkom travnja bila je povod za prosvjed ispred vlade Vojvodine, koji su organizirale pojedine srbijanske udruge i stranke – među njima i vladajuća SNS – koji su se protivili donošenju takvoga dokumenta.

Vojvođansku vladu vodi Demokratska stranka (DS), koja je na državnoj razini oporba vladajućoj koaliciji, koju čine SNS, SPS i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića.

Komentirajte prvi

New Report

Close