Vojna industrija ne pribojava se da će Biden smanjiti izdvajanja za obranu

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Toby O’Brien, financijski direktor Raytheon Technologiesa izjavio je Reutersu kako je padajući trend obrambenih izdvajanja moguće očekivati tek nakon 2022. godine.

Izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden naći će se pod pritiskom unutar Demokratske stranke da smanji izdvajanja za obranu, iako analitičari tvrde da jedno radno mjesto u vojnoj industriji stvara još tri do četiri u ostalim dijelovima gospodarstva. A to ima poseban značaj u kontekstu oporavka od krize izazvane koronavirusom. Kako piše Reuters, u tri godine administracija predsjednika Donalda Trumpa povećala je proračunska izdvajanja za obranu za 19 posto, sa 619,5 milijardi dolara na 740 milijardi dolara.

Međutim, napredniji dio demokratskih zastupnika u Kongresu poziva na rezanje obrambenog proračuna kako bi se novac preusmjerio na borbu protiv koronavirusa. Međutim, analitičari smatraju da je to u ovom trenutku teško očekivati. „Čak i da su demokrati preuzeli Senat, sumnjam da bi u ovom trenutku željeli započeti rezanje proračuna za obranu jer smo još uvijek u recesiji, odnosno sporo izlazimo iz nje“, kaže Todd Harrison, direktor analize obrambenog proračuna u Centru za strateške i međunarodne studije. Harrison ističe kako bi se smanjenje izdvajanja za vojsku prelilo na gubitak radnih mjesta uoči izbora za Zastupnički dom gdje demokrati ionako imaju vrlo tanku većinu.

Iz tog razloga duboki rezovi vojnog proračuna nisu popularni među članovima Demokratske stranke koji zastupaju centristička politička gledišta, ocjenjuju nekadašnji dužnosnici Pentagona. Predstavnici obrambene industrije također smatraju da tako skoro neće vidjeti smanjenje vojnih izdvajanja. Toby O’Brien, financijski direktor Raytheon Technologiesa izjavio je Reutersu kako je padajući trend obrambenih izdvajanja moguće očekivati tek nakon 2022. godine. No, pitanje je hoće li i tada doći do pada. Kongresni odbor za proračun u rujanskoj je analizi objavio da će proračun Pentagona stagnirati do 2025. godine, s prosječnim godišnjim iznosom od 707 milijardi dolara. Obrambenoj industriji na ruku ide i što kandidati za ministra obrane dolaze iz te branše. Michele Flournoy nekadašnja je dužnosnica Pentagona koja je surađivala s vojnim dobavljačima, a Jeh Johnson bio je član upravnog odbora Lockheed Martina.

Komentirajte prvi

New Report

Close