Vojna industrija na nišanu VC fondova

Autor: Ana Blašković , 20. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

U pet mjeseci vojni startupi u SAD-u ugovorili gotovo 17 milijardi dolara financiranja.

Ulaganja u vojne startupe strmo rastu jer su ulagači uvjereni da će zbog rata u Ukrajini i geopolitičkih napetosti s Kinom američka vlada odobriti lukrativne ugovore tvrtkama iz Silicijske doline koje proizvode vrhunske obrambene sustave, piše Financial Times.

Ulagači rizičnog kapitala u SAD-u sklopili su više od 200 obrambenih i zrakoplovnih ugovora u prvih pet mjeseci ove godine vrijednih gotovo 17 milijardi dolara, više nego je sektor prikupio tijekom cijele 2019., podaci su PitchBooka.

Taj procvat odražava zlatnu groznicu koju je doživio i sektor umjetne inteligencije, premda su ulaganja u sektor startupa u drugim segmentima tehnološke industrije naglo pala u posljednjih pola godine.

Američka ulaganja u novoosnovana obrambena poduzeća porasla su manje od 16 milijardi dolara u 2019. na 33 milijarde dolara u 2022., brojke su PitchBooka. Investitori su uložili rekordnih 14,5 milijardi dolara u takve startupe u prva tri mjeseca.

Silicijska dolina godinama je izbjegavala obrambenu tehnologiju zbog straha o povezanosti s kontroverznim prekomorskim sukobima i oprezna zbog notorno sporog procesa nabave Pentagona nesklonog riziku, a koji je favorizirao etablirane obrambene dobavljače.

Proces je, prema upućenima, i danas “bolno” spor. Prema intervjuima koje je FT proveo s više od 15 investitora i osnivača, taj oprez ustupio je mjesto uvjerenju da su startupi konačno na redu za preuzimanje značajnog kolača ogromnog obrambenog proračuna SAD-a, koji je rastao zadnja dva desetljeća do rekordnih 886 dolara milijardi u 2024.

Veliki ‘venture’ kapital fondovi, među kojima Andreessen Horowitz i Sequoia Capital, počeli su ulagati u tvrtke koje proizvode obrambene proizvode, kao i, po prvi put, “kinetičke” sustave oružja, vojnu referencu na aktivno ratovanje uključujući smrtonosnu silu.

“Vidimo sve više VC-a koji kažu da im je ugodno ulagati u startupe, u tehnologiju koja može imati kinetički učinak koja se koristi isključivo za vojsku,” Mike Brown, partner u Shield Capitalu iz San Francisca i bivši direktor jedinice za obrambene inovacije u Ministarstvu obrane SAD-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close