Vodstvo Googlea obećalo da umjetnu inteligenciju neće prodavati vojsci za korištenje u oružanim sustavima

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2018. u 21:59
Projekti u isključivo nevojne svrhe/FOTOLIA

Gotovo 5000 zaposlenika zatražilo od kompanije da ne sudjeluje u vojnim projektima.

Vodstvo Googlea pokleknulo je pritisku zaposlenika i odlučilo da se proizvodi kompanije u području umjetne inteligencije neće koristiti u oružanim sustavima ili u neopravdanom nadziranju.

"Želimo biti jasni da nećemo razvijati umjetnu inteligenciju za korištenje u oružju, ali ćemo nastaviti suradnju s vladom u području vojne i sigurnosne opreme", napisao je u svom blogu izvršni direktor Sundar Pichai.

Google će surađivati s vladom u području računalne sigurnosti, vojnog regrutiranja te traganja i spašavanja, naveo je Pichai.

Potencijal umjetne inteligencije da preciznije navodi napade borbenih dronova od vojnih časnika ili identificira internetsku komunikaciju političkih disidenata zabrinuo je akademske etičare, ali i zaposlenike kompanije.

Više od 4600 zaposlenika peticijom je zatražilo prekid suradnje Googlea s vladom na vojnim projektima, a njih 13 je posljednjih tjedana zbog toga dalo otkaz.

Prema internoj poruci u koju je uvid imao Reuters, povjerenstvo od devet zaposlenika kompanije donijelo je nacrt principa korištenja umjetne inteligencije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close