Vodafone pred ovrhom zbog duga

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. veljača 2016. u 21:59
Vodafone ističe da nije dužan/Reuters

Indijska vlada tvrdi da će prisilno naplatiti 2,1 milijardu dolara.

Indijska vlada prijeti Vodafonu, najvećem europskom mobilnom operateru, oduzimanjem imovine ukoliko kompanija ne podmiri porezni dug od 2,1 milijarde dolara proistekao iz njihova preuzimanja indijskog mobilnog operatera i članice grupe Hutchison Whampoa još 2007. godine.

The Financial Times prenosi da su izvori upoznati sa slučajem potvrdili da je vlada poslala Vodafoneu podsjetnik na nepodmirena dugovanja. Vodafoneov glasnogovornik Ben Padovan za sada odbija komentirati postojanje takvog pisma, prenosi Bloomberg. Vodafone ističe da porez nije dužan platiti jer je sporni dogovor o preuzimanju 67-postotnog udjela, vrijednog više od 11 milijardi dolara, potpisan izvan Indije. Međutim, indijski poreznici smatraju da imaju pravo obračunati porez jer kupnja uključuje imovinu na indijskom tlu.

Ostaje nejasno i koje će se sljedeće korake vlada poduzeti ukoliko Vodafone odbije platiti zaostatke, ali ima i onih koji vjeruju u snagu poreznih organa. "Porezna ima dosta ovlasti i oni zaista mogu oduzeti imovinu te nametnuti kazne dužnicima", tvrdi Shardul J. Thacker, partner u odvjetničkoj tvrtki Mulla & Mulla. Iako se Narendra Modi, indijski premijer, nedavno obvezao da će porezni sustav učiniti transparentnim, stabilnim i predvidljivim, kritičari tvrde da nije previše učinio za rješavanja ovog i sličnih poreznih slučajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close