Voćari ne beru jabuke zbog niske cijene

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2018. u 21:59
Još nije počeo izvoz kvalitetnih jabuka na rusko tržište/Ivica Galović/PIXSELL

Srpski stručnjaci smatraju da treba proizvoditi sokove ili rakiju jer je njihova cijena isplativa.

Otkupna cijena jabuka u smederevskom i vršačkom kraju pala je na samo tri do pet dinara za kilogram (10 do 30 lipa), javljaju Večernje novosti.

Zbog toga su mnogi voćari odustali od branja, koje kako kažu, stoji više od samog ploda. Ovako nisku otkupnu cenu, kažu voćari, ne pamte posljednjih deset godina. Uzgajivači jabuka iz Vršca i Bele Crkve ovu godinu pamtit će kao najgoru.

Jedva su uspjeli podmiriti troškove proizvodnje, a kada je došlo vrijeme za berbu nastupio je šok. Nafta je od prošle godine skuplja za 20 dinara, a cijena gajbe viša za četiri dinara.

Niti izvoz prve klase jabuka u Rusiju još nije krenuo, zbog čega su mnogi prisiljeni jabuke prodavati kao industrijski proizvod po niskim cijenama.

Prva klasa jeftinija je nego što je prošle godine stajala industrijska jabuka i iznosi samo 20 dinara. S druge strane, industrijska se trenutno prodaje za tri i pol do četiri dinara po kilogramu, što je za dinar manje nego prije mjesec dana. 

"U ovo vrijeme prošle godine prvoklasna jabuka stajala je između 45 i 50 dinara", kaže Stanislav Ivkov, voćar iz sela Izbište, koji ima uskladištenih 400 tona kvalitetnih jabuka.

"Sada, osim što su cijene niske, nitko je ne želi kupiti", kaže voćar. Stručnjaci za voćarstvo smatraju da od jabuka treba proizvoditi sokove ili rakiju jer je njihova cijena isplativa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close