Vlasnik trgovine delikatesama u Barceloni smislio način kako se riješiti turista koji ništa ne žele kupiti

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2023. u 11:07
Foto: Pixabay

Merion objašnjava da je znak isprva postavljen kao šala, ali se pokazao prilično učinkovitim u poticanju prodaje.

“Razgledavanje dućana – 5 € po osobi, hvala”, Tako piše na natpisu na ulazu u Queviures Murria, povijesne trgovine koja prodaje delikatese u Barceloni te posluje više od sto godina, piše Timeout. 

Da, dobro ste pročitali: vlasnicima je dosta turista koji ulaze i onda izlaze van bez ikakve kupnje. Ipak, ako se pitate kako to izgleda u praksi, ova trgovina za sada još nikom nije naplatila razgledavanje.

Prema poslovođi Toniju Merionu, njihova nije namjera zaprav nije bila naplatiti radoznalim promatračima, već spriječiti turiste u ometanju rada i poslovanje trgovine.

Merion objašnjava da je znak isprva postavljen kao šala, ali se pokazao prilično učinkovitim u poticanju prodaje. Sada, kada posjetitelji dođu fotografirati, često na kraju kupe nekoliko artikala iz trgovine. Osim što su kupili proizvode, mnogi posjetitelji također pokazuju bolje manire – nešto što su vlasnici smatrali da se nije slučaj dok su njihove trgovine bile prepune turista s kamerama koji su samo sve fotogtafirali oko sebe.

Ova stoljetna tvrtka započela je kao mala trgovina, a sada je popularna atrakcija u gradu zbog svojih nostalgičnih reklama iz 1920-ih i modernističkog šarma. Ali kako Barcelona postaje sve više i više prenapučena turistima, male tvrtke u cijelom gradu morale su se prilagoditi. Čini se da je Queviures Múrria pronašao genijalan način kako to riješiti.

Masovni turizam postaje sve veći problem u Barceloni, a ovo nije prvi put da je grad poduzeo mjere protiv i ne tako dobrog ponašanja turista. Prošle godine Barcelona je zabranila pušenje na svim gradskim plažama, uvodeći kaznu od 30 eura za svakoga tko bude uhvaćen u tome. Sve to rade s ciljem balansiranja i usklađivanja rastućeg broj turista s održavanjem grada čistim i pogodnim za život.

Komentirajte prvi

New Report

Close