Vlasnik hrvatskih marina kupio bi i petinu talijanske nogometne lige

Autor: Tomislav Pili , 07. svibanj 2020. u 08:01
Luksemburški CVC Capital Partners ponudio je 2 milijarde eura/REUTERS

Na hrvatskim je prostorima najpoznatiji kao nekadašnji vlasnik Zagrebačke pivovare i sadašnji vlasnik marina kupljenih od turske Dogus grupe.

Dvije velike investicijske kompanije, CVC Capital Partners i Blackstone, u odvojenim su pregovorima o kupnji udjela u talijanskoj nogometnoj ligi Serie A koja se suočava s velikim financijskim gubicima uslijed pandemije koronavirusa.

Luksemburški CVC ima dugu povijest ulaganja u sport, pa je tako bio vlasnik udjela u Formuli 1, zatim motociklističkim utrkama za Veliku nagradu te u engleskoj prvoj rugby ligi. Na hrvatskim je prostorima najpoznatiji kao nekadašnji vlasnik Zagrebačke pivovare i sadašnji vlasnik marina kupljenih od turske Dogus grupe.

Kako piše Financial Times, CVC je u pregovorima o kupnji 20 posto udjela u Serie A za 2 milijarde eura, čime bi cijela talijanska prva nogometna liga bila vrednovana na 10 milijardi eura. Prema tvrdnjama upućenih izvora, pregovori su započeli krajem prošle godine.

Ako uspije doći do tog udjela, to bi CVC-u dalo mogućnost sudjelovanja u pregovorima o prodaji televizijskih prava na prijenos utakmica od 2021. do 2031. godine. S druge strane, Blackstone želi steći udjel na način da sada posudi novac talijanskim klubovima kako bi mogli pokriti troškove tijekom odgode prvenstva.

Međutim, izvori ističu kako su pregovori s oba fonda još u ranoj fazi i mogli bi se suočiti s pravnim preprekama. CVC, Blackstone i Serie A odbili su komentirati medijske navode. Konzultantska tvrtka KPMG procijenila je da bi talijanska prva liga mogla izgubiti između 550 i 650 milijuna eura prihoda povezanih s TV-pravima, sponzorstvima i ulaznicama ako se prvenstvo – naprasno prekinuto početkom ožujka – ne odigra do kraja.

Za sada se vodstvo talijanskog nogometnog saveza još nije usuglasilo s klubovima treba li prvenstvo nastaviti. Prošle sezone klubovi Serie A podijelili su 1,2 milijarde eura prihoda od TV-prava što je 2 milijarde eura manje od engleskih klubova Premiershipa, najvrednijeg nacionalnog nogometnog natjecanja na svijetu.

Talijanska liga prodala je 2018. prava na televizijske prijenose do 2021. godine pay-TV kući Sky te servisu za internetski streaming DAZN. Međutim, prekidom prvenstva narasle su tenzije između Serie A te Skyja i DAZN-a koji traže niži iznos za ovogodišnja prava zbog suspenzije utakmica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U ovi vrijemeje je najočitija sva beskorisnost profedipnalnog sporta i estradnih muzičara.

New Report

Close