Vlasnici kladionica blokirali usvajanje pravednijeg poreza?

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2016. u 22:01
Arhivska fotografija: Davor Javorović / Pixsell

Federacija BiH gubi milijune jer se većina dobitaka u kladionicama ostvaruju bez oporezivanja.

Nakon što je vladajuća stranka SDA povukla iz procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak, sve su glasnije reakcije opozicije. Federalni zastupnik iz Naše stranke Denis Gratz kazao je da je zakon povučen pod pritiskom kladioničarskih lobija i Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Varanje s listićima

“Kladioničarski lobiji blokiraju Federaciju”, rekao je Gratz upozoravajući da više od tri četvrtine dobitaka u kladionicama predstavljaju dobici manji od sto maraka (oko 400 kuna), koji nisu oporezovani, čime se nanosi velika šteta federalnom proračunu, te prepoznaje i jasan motiv privatnih kladionica da se takva praksa zadrži.

“Da, postoji osnovna sumnja da se i dobici do 100 KM dijele na više listića kako bi se izbjeglo plaćanje poreza na dohodak. Po ovom osnovu, nema prihoda u proračunu Federacije”, kazao je Šerif Isović iz Porezne uprave FBiH. S druge strane, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je s direktorima kladionica Sport Plus, Premier i Bet live Markom Milanovićem, Krešom Vukojom i Goranom Jozipovićem. Predstavnici kladionica, kako je navedeno, izrazili su nezadovoljstvo “iznošenjem neistina putem medija, pa čak i od nositelja visokih pozicija u institucijama vlasti” i neravnopravnim položajem tvrtki za priređivanje igara na sreću u odnosu na Lutriju BiH.

 

40milijuna kuna

uplaćeno je za poreze na igre na sreću u FBiH lani

Sprečavanje zloporaba i cjelovitije uvođenje kladionica u porezne baze, stara je inicijativa Porezne uprave FBiH, jer milijuni eura ne stižu u proračun.
U 2015. godini, na temelju uplata igrača, ostvaren je promet od 597,9 milijuna KM (oko 2,4 mlrd.kn), a na račune javnih prihoda proračuna FBiH uplaćeno ukupno 10,3 milijuna KM (oko 40 mil. kn), od čega je 8.89 mil KM, ili oko 86 posto, uplaćeno od 1. kolovoza 2015. godine, od početka primjene novog zakona.
Na temelju uplate ostalih obaveznih javnih prihoda, priređivači igara na sreću su uplatili ukupno 19,2 mil. KM, od čega porez na dohodak 5 milijuna KM, i porez na dobit 2,57 milijuna KM.

Bez prinudne naplate

Istovremeno, Lutrija BiH je iz prometa ostvarenog 2015. godine u proračun FBiH uplatila ukupno 4,6 milijuna KM. BiH je država s najviše registriranih kladionica u Europi, s više od 3200 uplatnih mjesta. U FBiH 13 postoji 13 tvrtki s tom djelatnošću, koje upravljaju sa 2443 uplatna mjesta. U RS je registrirano 15 pravnih osoba i 756 uplatnih terminala, ali je sustav naplate uređeniji.
Dugovanje kladionica u Federaciji BiH na osnovu poreza iznose oko 49 milijuna KM (oko 200 mil. kn). Taj dug gotovo je nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravne osobe, a kladionice najčešće nemaju imovinu.
U Federaciji BiH uvjerljivo najviše dugovali Derby Bet Shop iz Mostara, više od 21 milijun maraka, dok Intersport zauzima drugo mjesto, s gotovo 19 milijuna maraka duga.

Komentirajte prvi

New Report

Close