Vlasnici irskih pubova ogorčeni
na vladinu pomoć za 6 mjeseci zatvaranja

Autor: Tomislav Pili , 10. rujan 2020. u 22:00

Ugostiteljski objekti koji služe samo piće zatvoreni su od ožujka i opet započinju 
s radom 21. rujna, no udruge ugostitelja ističu da je ta odluka dobrodošla, ali i zakašnjela.

Nakon što su zbog mjera suzbijanja koronavirusa morali biti zatvoreni čak pola godine, irski pubovi 21. rujna opet će primiti goste. No, njihovi vlasnici ogorčeni su na vladu zbog iznosa pomoći koji pokriva samo jedan mjesec „hladnog pogona“. Irska je jedina zemlja u Europskoj uniji koja i dalje ne dopušta rad ugostiteljskim objektima u kojima se služi samo piće. Na tisuće tamošnjih pubova zatvoreno je još od ožujka. Pubovi koji služe i hranu, kao i restorani i hoteli, u Irskoj su otvoreni još krajem lipnja, ali uz ograničenja u kapacitetu zbog epidemioloških mjera.

Odgođeno otvaranje u kolovozu

Prvotni je plan bio da se pubovi otvore već u kolovozu, no ta je odluka suspendirana nakon što je prosječni dnevni broj novooboljelih s dvoznamenkaste brojke u srpnju skočio prošlog mjeseca na više od 120. Nakon dugih šest mjeseci, i ta je vrsta ugostiteljskih objekata sada dočekala da opet može početi raditi, ali uz ograničenja. Kako piše CNBC, vlasnici pubova morat će smanjiti kapacitet kako bi se omogućila razdaljina među stolovima od najmanje 2 metra. Tamo gdje socijalnu distancu nije moguće osigurati, gosti će smjeti ostati najviše 105 minuta. Rad pubova bit će ograničen do 23.30 sati. Međutim, pubovi će se morati povinovati i lokalnim mjerama, ako budu strožije od onih na nacionalnoj razini.

To prije svega vrijedi za pubove u Dublinu i Limericku koji bilježe veći broj zaraženih od ostalih dijelova zemlje. Odluka o ponovnom otvaranju je dobrodošla, ali i zakašnjela, ističe Donall O’Keefe, izvršni direktor udruge ugostitelja. Kako ističe, irski ugostitelji smatraju kako je malo opravdanja za vladino pomicanje datuma ponovnog otvaranja pubova.

Kako bi barem malo smanjila frustraciju vlasnika zbog odgode ponovnog otvaranja, vlada je krajem kolovoza predstavila paket pomoći vrijedan 16 milijuna eura, povrh već postojećih programa pomoći poduzetnicima u krizi izazvanoj pandemijom.

Odgoda plaćanja dozvola

Pomoć se većinom svodi na odgodu plaćanja administrativnih naknada, poput dozvola za točenje alkohola. Padraig Cribben, direktor Federacije ugostitelja Irske, tumači za CNBC da se od 16 milijuna eura pomoći, oko 9 milijuna eura odnosi na olakšice za administrativne naknade. To znači da će se 7 milijuna eura distribuirati pubovima kao izravna novčana pomoć. Svaki pub tako bi dobio oko 2000 eura. Marie Mellet, vlasnica puba Mellet’s Emporium koji njezina obitelj vodi već sedam generacija, ističe kako su tijekom izolacije i dalje morali plaćati troškove „hladnog pogona“, poput osiguranja, električne energije, grijanja i suzbijanja štetočina.

„Svaki pub je različit, ali u našem slučaju ti su troškovi iznosili 350 do 400 eura tjedno. Dobili smo 1600 eura pomoći, što je dovoljno za četiri tjedna, a bilo smo zatvoreni 25 tjedana“, ističe Mellet. Dodatnu glavobolju vlasnicima pubova predstavlja i istek šestomjesečnog moratorija na plaćanje kredita krajem rujna. Stoga se dio njih suočava s mogućim stečajem.

Komentirajte prvi

New Report

Close