Vlakovi u Njemačkoj opet počinju voziti nakon štrajka

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2021. u 22:00
Štrajk željezničara završio je jučer u 2 sata ujutro, nakon pet dana/Reuters

Strojovođe su pokrenule petodnevni štrajk ciljajući teretne i međugradske linije kako bi se udovoljilo njihovim zahtjevima za bonusom.

Željeznički promet u utorak se trebao polako vratiti u normalu nakon što je završio petodnevni štrajk strojovođa, potvrdio je sindikat GDL.

Štrajk je završen kao što je bilo predviđeno, jučer u 2 sata ujutro. Glasnogovornica Deutsche Bahna rekla je da uprava željeznica radi na ponovnom uspostavljanju svih linija što je brže moguće.

Nije znala reći kad će promet u cijelosti početi funkcionirati. Strojovođe su pokrenule petodnevni štrajk ciljajući teretne i međugradske linije kako bi se udovoljilo njihovim zahtjevima za bonusom kao nagradom za rad tijekom pandemije koronavirusa i povišicom od 3,2 posto tijekom 28-mjesečnog perioda.

Deutsche Bahn je sudski pokušao zaustaviti štrajk, no dva suda su presudila da se štrajk, treći u mjesec dana, može nastaviti.

Spor po pitanju plaća između Deutsche Bahna i sindikata ostaje neriješena. DB je organizirao nužni prijevoz na važnim međugradskim linijama između sjevera i juga te zapada i istoka zemlje. Velike probleme štrajk je prouzročio u većim gradskim centrima gdje se promet prigradskih i gradskih željeznica provodi vozilima DB-a.

Ekonomske štete od ovog štrajka još se procjenjuju. No, valja podsjetiti kako su tamošnji ekonomisti izračunali da je u prethodna dva štrajka željezničara gospodarstvo trpilo štetu od približno 100 milijuna eura dnevno.

Komentirajte prvi

New Report

Close