‘Vladimir od Arabije’ sklopio dvije milijarde dolara poslova

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2019. u 07:42
Princ Mohammed bin Salman i predsjednik Vladimir Putin ne skrivaju da su u srdačnim odnosima/REUTERS

Dogovoreno je i zajedničko ulaganje naftnog diva Aramca i ruskog državnog investicijskog fonda, a suradnju želi i Gazprom.

Nakon više od 10 godina ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je u ponedjeljak posjetio Saudijsku Arabiju, sklopivši vrijedne poslove, ali i pokazujući rastući ruski utjecaj na Bliskom istoku.

Kako prenosi Reuters, Putin je u saudijsku prijestolnicu Rijad poveo i ministra energetike Alexandera Novaka te šefa državnog investicijskog fonda RDIF Kirila Dimitrijeva.

Sugovornici su im bili kralj Salman te princ Mohammed bin Salman, de facto vladar države s najvećim naftnim rezervama. Podsjetimo, Putin ne skriva da je u posebno srdačnim odnosima s princem. Kako je bilo predviđeno protokolom, ruski i saudijski lideri razgovarali su o sporazumu OPEC+ (članice Organizacije zemalja izvoznica nafte zajedno s Rusijom) o smanjenju proizvodnje nafte od siječnja za 1,2 milijuna barela dnevno.

Ujedno je održan i saudijsko-ruski poslovni forum koji je okupio 300-tinjak čelnika kompanija. Prema najavama, dvije strane potpisale su dvije milijarde dolara vrijednih ekonomskih ugovora, uključujući i zajedničko ulaganje naftnog diva Aramca i ruskog državnog fonda RDIF. Direktor RDIF-a otkrio je kako je niz ruskih investitora zainteresiran za sudjelovanje u Aramcovom izlasku na burzu, predviđenom najranije idućeg mjeseca.

Ministar Novak rekao je pak da je Gazprom zainteresiran za suradnju sa saudijskim tvrtkama u području eksploatacije prirodnog plina.

Na političkom planu Putin je ponudio svoje posredovanje u ublažavanju tenzija između Saudijske Arabije i Irana. Međutim, zapadni mediji pišu kako bi Saudijska Arabija mogla zategnuti odnose sa svojim velikim saveznikom SAD-om zbog ovog koketiranja s Moskvom.

Tim više jer je Rusija nakon napada na Aramcova naftna postrojenja 14. rujna ponudila Rijadu prodaju protuzračnog raketnog sustava S-400.

Ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir tu ne vidi nikakav problem. "Ne vjerujem da bi održavanje bliskih veza s Rusijom imalo ikakav negativni utjecaj na naše odnose sa SAD-om", kazao je saudijski šef diplomacije.    

Komentirajte prvi

New Report

Close