‘Vladavina Angele Merkel znači stabilnost za Njemačku i svijet’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. studeni 2016. u 16:10
Najmoćnija žena svijeta s najmoćnijim čovjekom, koji je na odlasku/REUTERS

Borba za naše demokratske vrijednosti i obrana životnog puta od rastućeg populizma su ključni, kazala je “frau”.

Angela Merkel (62) na današnji je dan prije 11 godina postala prva njemačka kancelarka. U nedjelju je na stranačkoj konvenciji CDU-a najavila da će se kandidirati na izborima iduće godine, za svoj četvrti mandat.

""Borba za naše demokratske vrijednosti i obrana našeg životnog puta suočenog s porastom populizma, bit će ključni elementi programa", rekla je Merkel. Analitičari Bloomberga procjenjuju što bi njezina vladavina još donijela Njemačkoj i svijetu. Držala je, pišu, na kupu eurozonu i zalagala se za slobodnu trgovinu. Njemački indeks DAX porastao je jučer 0,5 posto, a na azijskim tržištima malo je ojačao euro. Isticanje njene kandidature ukida rizik od negativnoga šoka.

Kancelarka se, smatraju, i dalje neće petljati u rad Europske središnje banke."Za ECB je ovo olakšanje, jer zna da je Merkelici vrlo važna neovisnost ECB-a", kaže analitičar Holger Schmieding. Nakon Brexita, ona će se zalagati za suzbijanje nacionalizama jer, kaže, "samo ujedinjena Europa može imati globalni ekonomski uspjeh". Nastavit će savezništvo sa SAD-om i Trumpom i "Merkelica predstavlja stabilnost, što je kazala i stranci. Nesigurnosti na tržištu, zbog političke i ekonomske nestabilnosti, nisu nikad bile tako izražene kao danas", kažu u Commerzbanku, smatrajući da će Angela Merkel i dalje biti faktor ujedinjavanja, a ne razmirica.

Komentirajte prvi

New Report

Close