‘Vladar dijamanata’ digao cijene nakon dvije godine

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2016. u 15:25
Kompanija De Beers predvodi pužev oporavak tržišta dragog kamenja/Fotolia

Cijene dijamanata već 30 godina su iznimno niske, a dodatno ih opterećuje sve slabija potražnja iz Kine.

Za razliku od opće prihvaćenog mišljenja, industrija dijamanata puževim korakom izlazi iz najveće krize nakon 2008. godine. Najveći svjetski proizvođač De Beers, podružnica kompanije Anglo American, povisio je prodajne cijene ovoga tjedna za dva posto što je prvo poskupljenje od 2014. godine.

 

80posto

pale su cijene u odnosu na vrhunac s početka 80-ih

Na putu prema dolje
Usporavanje potražnje na kineskom tržištu te financijski  slom koji je pogodio industriju dijamanata doveo je do lanjskog pada cijena od 15 posto. De Beers je, zajedno s ruskim rivalom Alrosom, pokušao odgovoriti smanjenjem ponude kako cijene ne bi potpuno potonule, ali više manje bez uspjeha. Naime, samo tijekom siječnja cijene su pale dodatnih sedam posto. De Beers je nekada kontrolirao 90 posto svjetskog tržišta, a godišnje prodaje dijamante u deset navrata.

U siječnju je uprihodio 540 milijuna dolara dok se u veljači prihod popeo na 610 milijuna dolara. Alrosa je u dvije ovogodišnje ponude prodala dijamanata za 780 milijuna dolara, prenosi Bloomberg. Međutim, poznavatelji tržišta poput analitičara iz Liberum Capitala smatraju kako je upitno može li oporavak cijena biti održiv. Liberum je prošloga mjeseca objavio kako bi do pravoga oporavka proizvođači mogli čekati još najmanje godinu dana.

Strmoglavi pad
Prema analizi Wall Street Journala, cijene dijamanata u proteklih 30 godina pale su za 80 posto. Podaci Rapaport Diamond Indexa pokazuju da se 1978. dijamant od jednog karata vrhunske kvalitete mogao kupiti za 6100 dolara. Danas takav kamen stoji blizu  11.000 dolara. Iako na prvi pogled to izgleda kao dobro ulaganje, kada se uračuna inflacija dobije se potpuno drugačija slika. Naime, dijamant iz 1978. danas bi trebalo platiti približno 60.000 dolara.

Povijesno gledano, cijene dijamanata dostigle su svoj vrhunac početkom 80-ih godina prošlog stoljeća kada je započeo strmoglavi pad. Cijene su dostigle svoje dno 1985. kada se karat mogao dobiti za 9600 dolara u današnjem novcu. Od tada pa sve do današnjih dana cijena se jedva primjetnije oporavila ako se uračuna inflacija. Za ilustraciju, ulaganje 1000 dolara u dijamante prije 30 godina danas bi vrijedilo nešto manje od 2000 dolara. S druge strane, kupnja dionica draguljarnice Tiffany za isti iznos danas bi donijela 26.000 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close