Vlada tvrdi da će laburisti otjerati Britaniju u bankrot

Autor: Tomislav Pili , 10. studeni 2019. u 21:59
Ministar financija Sajid Javid / REUTERS

Ministar financija upozorio na 1,2 bilijuna funti izdataka.

Zahuktava se predizborna kampanja u Velikoj Britaniji. Konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona tijekom vikenda poručila je biračima putem medija da bi plan Laburističke stranke o javnoj potrošnji značio dodatne proračunske izdatke od 1,2 bilijuna funti u pet godina što bi zemlju dovelo na rub bankrota.

Listovi Sunday Telegraph i Sunday Times prenijeli su izjavu ministra financija Sajida Javida koji je laburističke planove nazvao “istinski zastrašujućima”. Valja naglasiti kako Laburisti još nisu objavili detaljan plan javne potrošnje za izbore 12. prosinca već se procjene konzervativaca temelje na programu za izbore 2017. godine te nedavnim izjavama čelnika vodeće oporbene stranke.

Stoga je laburistički “ministar financija u sjeni” John McDonnell ocijenio Javidove procjene “smiješnima” i utemeljenima na “lošoj matematici”, prenosi Reuters. Međutim, McDonnell je u intervjuu za nedjeljno izdanje lista Independent najavio da će stranački gospodarski program biti “najradikalniji dosad” i uključivat će ideju uvođenja univerzalnog dohotka. K tome, ponovio je želju da se zaustavi proširenje londonske zračne luke Heathrow.

Ministar Javid prošloga je tjedna najavio kako želi izmijeniti fiskalna pravila kako bi mogao godišnje potrošiti dodatnih 20 milijardi funti, a ulaganja u infrastrukturu podignuti s trenutnih 1,8 posto BDP-a na 3 posto. John McDonnell najavio je još višu potrošnju od 400 milijardi funti tijekom 10 godina. Podsjetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno bilježi javni dug od 1,8 bilijuna funti što je više od 80 posto BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close