Vizni rat s Kosovom platit će najviše poduzetnici iz BiH

Autor: Božica Babić , 20. prosinac 2013. u 14:33
PD

Kosovo je jedna od rijetkih zemalja s kojom BiH ima velik trgovinski suficit pa su jasni prosvjedi bosanskohercegovačkih poduzetnika.

Politika je opet unijela razdor na gospodarskoj sceni regije što je izazvalo golemo nezadovoljstvo među brojnim lokalnim poduzetnicima, a ovoga puta na meti političkih elita našli su se gospodarstvenici iz Kosova, a još više iz BiH koja ima velik trgovinski suficit s Kosovom.

Povod za erupciju prosvjedovanja bosanskohercegovačkih poduzetnika, objavili su mediji iz susjedne države, najava je vladajuće garniture u Prištini kako će od 15. siječnja uvesti vizni režim za sve stanovnike iz Bosne i Hercegovine ukoliko vlast u Sarajevu do spomenutog roka ne ukine istovjetnu restriktivnu odluku. Prištinu je na ovu recipročnu mjeru navodno motivirala odluka Sarajeva o nepriznavanju putnih isprava Kosovara.

Po vize u Tiranu

Podsjećamo, od svih zemalja nastalih iz bivše zajedničke jugoslavenske države, jedino Srbija i BiH nisu priznale neovisnost Kosova što je i iznjedrilo vizne nesuglasice između dviju država. Problem viza, zaživi li najavljena odluka Prištine za stanovnike BiH imat će dodatnu dimenziju složenosti što će prije ulaska na Kosovo vizu morati ishoditi zapravo u veleposlanstvu Kosova u Tirani. Kosovari pak, koji odluče putovati u BiH po vize moraju odlaziti u Skoplje, a uvjeti za njihovo dobivanje vrlo su rigorozni.

Značaj izvoza

Bosnalijek je treća farmaceutska kompanija po rezultatima prodaje svojih lijekova na tržištu Kosova stoga će i ona, ali i svi ostali bosanskohercegovački poduzetnici skupo platiti uvođenje viza za Kosovo ustraje li začahurena politika u svojim uvjetovanjima, upozoravaju sarajevski mediji.

Spominju i Tvornicu duhana Sarajevo koja na kosovskom tržištu posluje od 2002. i godišnje izvozom cigareta ostvaruje višemilijunsku zaradu. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH tijekom prvih jedanaest mjeseci 2013. godine na tržište Kosova otpremljeno je ukupno roba iz domaće proizvodnje u vrijednosti gotovo 80 milijuna eura. U odnosu na izvozni rezultat ostvaren u istom razdoblju prošle godine ovogodišnji izvoz u minusu je oko 13 posto, no i takav, ističu, ima golemi značaj za posrnulo lokalno gospodarstvo.

Zaoštre li političari s obje strane granice svoju retoriku i ne poslušaju glas razuma gospodarstvenika posljedice bi mogle biti itekako negativne po ionaku visoku stopu nezaposlenosti koja u BiH doseže gotovo 45 posto. Potraje li uskraćivanje dosadašnjeg nesmetanog izvoza na kosovsko tržište i samo mjesec dana ukupno BiH gospodarstvo skupo će platiti taj ceh, zajednički je komentar brojnih neimenovanih lokalnih poduzetnika, već nekoliko dana opominju vladajuće strukture mediji u susjednoj nam državi.    

Koks, bitumen, drvo

Najveći prihod, ostvaren kroz izvoz na tržište Kosova, ove su godine ostvarili poduzetnici iz metalne industrije, riječ je o 16 milijuna eura. Drugi na listi sa učinkom od gotovo 11 milijuna eura izvoz je koksa i bitumena, a treća je drvna industrija s pet milijuna eura prihoda.  

Komentirajte prvi

New Report

Close