Više od 1500 britanskih programera tuži Apple

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2023. u 22:00
Programeri traže od Applea 785 milijuna funti argumentirajući previsoke provizije/Shutterstock

Tužbu u Velikoj Britaniji na Competition Appeal Tribunal vodi Sean Ennis, profesor u Centru za politiku tržišnog natjecanja na Sveučilištu East Anglia i bivši ekonomist u OECD-u.

Više od 1500 programera aplikacija u Velikoj Britaniji pokrenulo je 785 milijuna funti (912 milijuna eura) vrijednu tužbu protiv američkog Applea zbog visokih naknada za App Store.

Appleov segment poslovanja s uslugama, koji uključuje online trgovinu aplikacija za iOS operativni sustav, bilježi brzi rast prihoda u posljednjih nekoliko godina i doseže oko 20 milijardi dolara po pojedinom kvartalu.

Međutim, programeri aplikacija kritiziraju visinu provizija koje se kreću u rasponu od 15 posto do 30 posto, a koje tvrtka naplaćuje nekim proizvođačima aplikacija za korištenje sustava plaćanja unutar aplikacije.

Spomenute provizije, također, na meti su antimonopolskih regulatora u nekoliko zemalja. Apple je ranije rekao da 85 posto programera na App Storeu ne plaća nikakvu proviziju odgovorivši da na taj način pomaže europskim programerima da putem njihovog App Storea pristupe tržištima i širokoj lepezi kupaca u 175 zemalja diljem svijeta.

Tužbu u Velikoj Britaniji na Competition Appeal Tribunal vodi Sean Ennis, profesor u Centru za politiku tržišnog natjecanja na Sveučilištu East Anglia i bivši ekonomist u OECD-u, u ime 1566 programera aplikacija, prenosi Reuters. Ennisov pravni savjetnik je odvjetničko društvo Geradin Partners.

“Appleovi troškovi programerima aplikacija su pretjerani i mogući samo zbog njegovog monopola nad distribucijom aplikacija na iPhone i iPad”, rekao je Ennis u izjavi, prenosi Reuters. “Naknade su same po sebi nepravedne i predstavljaju zlouporabu cijena. One štete programerima aplikacija, a također i kupcima aplikacija”, napominje.

Komentirajte prvi

New Report

Close