Višak topline iz servera i IT opreme grije zgrade u švedskom Falunu

Autor: Tanja Ivančić , 28. veljača 2024. u 22:00
EcoDataCenter prvi je podatkovni centar s pozitivnim klimatskim utjecajem na svijetu/Schneider Electric

Jedan podatkovni centar može potrošiti više električne energije od grada srednje veličine.

Informacijska i komunikacijska tehnologija – ICT, sve češće se spominje u kontekstu energetske učinkovitosti i nije nepoznanica da je upravo ta industrija veliki potrošač električne energije, prema nekim podacima troši i do 10 posto svjetske električne energije.

Primjerice, “jedan podatkovni centar može potrošiti više električne energije od grada srednje veličine. Velik dio te energije nikada se ne koristi, već se jednostavno ispušta kao toplina u atmosferu”, kazuju iz Schneider Electrica.

Stoga su u modernim ‘data’ centrima usmjerili na rješavanje tog problema, u čemu prednjače oni u skandinavskim zemljama. Tako, primjerice, i EcoDataCenter u švedskom gradu Falunu posluje s visokom energetskom učinkovitosti te reciklira otpadnu toplinu.

“Sustavom daljinskog grijanja višak topline iz servera i informatičke opreme grijat će zgrade u Falunu, dok će ljeti višak pare iz lokalne elektrane služiti za hlađenje podatkovnog centra”, kazuju iz Schneider Electrica koji je osmislilo rješenje. Mikael Svanfeldt, glavni tehnološki direktor u EcoDataCenteru napominje: “Ovaj podatkovni centar dio je jedinstvenog energetskog ekosustava i prvi je podatkovni centar sa pozitivnim klimatskim utjecajem na svijetu.

Višak toplinskog otpada niskog stupnja šaljemo našem susjedu, lokalnom postrojenju za proizvodnju biogoriva i peleta. Prenamijenjena toplina pohranjuje se i koristi u radu u hladnijim mjesecima. Time u konačnici koriste manje fosilnih goriva pri proizvodnji peleta za grijanje.”

Višak topline predstavlja uštedu od oko 700 do 800 sati godišnje u radu na fosilna goriva, što je više od ukupne emisije CO2 koju EcoDataCenter generira u jednoj godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close