VIDEO: Trgovanje krivotvorenim farmaceutskim proizvodima vrijedi 4 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2020. u 13:20
Foto: PD

O krivotvorenju lijekova i  borbi EU-a protiv ovog opasnog tržišta, za Poslovni dnevnik govori Julio Laporta.

U novom izvješću koje su potkraj ožujka objavili Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje se da ukupna vrijednost krivotvorenih farmaceutskih proizvoda kojima se trguje diljem svijeta iznosi gotovo 4,03 milijarde EUR. Najčešće se krivotvore antibiotici, lijekovi za poboljšanje kvalitete života i lijekovi protiv bolova.

Zbog konzumacije krivotvornih lijekova protiv malarije, primjerice, Svjetska zdravstvena organizacija je procijenila da u  supsaharskoj Africi godišnje umire gotovo 116 000 ljudi.

Iz EUIPO-a poručuju da krivotvoreni farmaceutski proizvodi mogu predstavljati izravnu prijetnju zdravlju i životu ljudi, a činjenica da se u EU često dostavljaju putem malih paketa i internetske prodaje velik je izazov za tijela za provedbu zakona. Za rješavanje tog problema potrebno je ojačati trenutačnu koordinaciju na nacionalnoj razini i razini EU-a te je poduprijeti djelovanjem na globalnoj razini.

Sjedišta tvrtki i poduzeća koji su najviše pogođeni krivotvorenjem i piratstvom uglavnom se nalaze u zemljama OECD-a kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Austrija, Njemačka i Švicarska.

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) decentralizirana je agencija EU-a sa sjedištem u Alicanteu, u Španjolskoj. Ured upravlja registracijom žigova Europske unije (EUTM) i registriranih dizajna Zajednice (RCD) te provodi aktivnosti suradnje s nacionalnim i regionalnim uredima za intelektualno vlasništvo na području EU-a. EUIPO provodi istraživanja i aktivnosti u svrhu sprečavanja povreda prava intelektualnog vlasništva preko Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva.

O krivotvorenju lijekova i  borbi EU-a protiv ovog opasnog tržišta, za Poslovni dnevnik govori Julio Laporta,  šef  Odjela komunikacija Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close