VIDEO: Potopljen na dubini od 40 metara leži savršeno očuvan grad i nakon 53 godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2023. u 08:32
FOTO: Screenshot/YouTube/Simply Scuba

Potopljen na dubini od 40 metara, na dnu akumulacijskog jezera Qiandao u Kini nalazi se u potpunosti očuvan grad koji znanstvenici nazivaju i “kineskom Atlantidom”.

Grad Shi Cheng (Grad Lavova) nalazi se na istoku Kine, prenosi Independentov portal “indy100”.

Kineski istraživači ponovno su ga otkrili godine 2001., kada su kineske vlasti organizirale ekspediciju da bi ustanovile što je ostalo od izgubljene metropole.

Ustanovljeno je da je Grad lavova savršeno očuvan i nakon 53 godine pod vodom, a 2017. je otvoren za turiste.

No kakva je povijest Grada lavova i kako je završio pod vodom?

Pretpostavlja se da je Shi Cheng izgrađen za vrijeme dinastije Han u razdoblju između 25. i 200. godine.

Nekoć je bio političko i gospodarsko središte istočne pokrajine Zhejiang, a u njemu se nalazilo regionalno sjedište vlasti.

Shi Cheng, star više od tisuću godina potopljen je kad je 1959. godine kineska vlada ondje odlučila dovršiti branu s hidroelektranom na rijeci Xin, zbog čega je poplavljen drevni grad koji je završio pod golemim akumulacijskim jezerom.

Pritom je raseljeno više od 300.000 stanovnika.

Gotovo 53 godine bio je zaboravljen. Gradske zidine, za koje se vjeruje da datiraju iz 16. stoljeća, imale su pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiriju koliko ih je karakteriziralo drevne kineske gradove.

Široke gradske ulice imaju 265 svodna prolaza s kamenim zidovima na kojima su uklesani zmajevi, feniksi i lavovi.

No drevni je grad očuvan poput vremenske kapsule iz razdoblja kada je poplavljen. S obzirom na to da voda korištena za potapanje nije sadržavala ništa korozivno grad je očuvan u savršenom stanju.

Premda je do sredine 20. stoljeća funkcionirao kao grad, Shi Cheng još uvijek nije u potpunosti mapiran.

Danas ronioci postupno proučavaju svaku zgradu, strukturu, lukove, ceste i zgrade da bi dobili potpunu sliku o tomu kako je grad izgledao.

Turisti i posjetitelji mogu razgledati grad u sklopu podvodnih izleta, no moraju imati potvrdu o naprednom tečaju ronjenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close