Veliko otkriće u liječenju Covida: Znanstvenici pronašli značajan biomarker

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2021. u 09:22
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ima pacijenata koji razvijaju ozbiljne po život opasne slučajeve COVIDa-19 te im je potrebna intenzivna medicinska skrb i respirator kako bi i dalje mogli disati.

Znanstvenici Sveučilišta u Zurichu prepoznali su prvi biomarker koji pouzdano otkriva koji pacijenti će razviti teže simptome. Biomarker je mjerljiva promjena parametara bioloških sustava (izgrađenih od organskih i neorganskih tvari, koji se prate pomoću biomonitoringa.

Riječ je o karakterističnim biološkim indikatorima koji se koriste za identifikaciju fizičkih oštećenja ili poremećaja fizioloških procesa, često preko praćenja indirektnih promjena. Time se otvara mogućnost unapređenja liječenja težih oblika bolesti COVID-19. U priopćenju koje je objavilo sveučilište povodom ovog otkrića podsjeća se kako većina zaraženih koronavirusom SARS-CoV-2 razvija samo blage simptome ili ih ne razvija uopće, prenosi Večernji list.

No, ima pacijenata koji razvijaju ozbiljne po život opasne slučajeve COVIDa-19 te im je potrebna intenzivna medicinska skrb i respirator kako bi i dalje mogli disati. Mnogi od ovih pacijenata nažalost i podlegnu bolesti ili pretrpe dugotrajne zdravstvene posljedice. Prepoznati i liječiti ove bolesnike u ranoj fazi, potreban je svojevrsni mjerni instrument, biomarkeri koji bi upućivali odnosno prepoznali one kod kojih postoji rizik razvoja težeg oblika bolesti COVID-19.

Prof. Burkhard Becher s Instituta za eksperimentalnu imunologiju Sveučilišta u Zurichu predvodio je znanstvenike koji su surađivali s grupama iz Tubingena, Toulousea i Nantesa, te otkrili takav biomarker, a to je broj T limfocita, ubojitih T-stanica, u krvi. Ove stanice su vrsta bijelih krvnih stanica, leukocita, te su dio ranog imunog odgovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close