Veliki redovi za gorivo, čeka se satima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2019. u 09:42
Foto: Getty Images

Veliki redovi javili su se i u gradovima oko glavnog grada, nakon što je u regionalnom skladišnom centru ponestalo goriva, kažu izvori.

Gnjevni vozači u gradovima širom Venezuele satima su u petak čekali u redovima za gorivo, kojeg sve češće nedostaje zbog zaustavljenog uvoza te prekida rada druge po veličini naftne rafineriji u toj zemlji.

Nestašice motornih goriva postaju sve češća pojava, posebno u pograničnim područjima gdje je rasprostranjeno krijumčarenje u susjedne zemlje, koje je rezultat velikodušnih subvencija državne naftne tvrtke PDVSA, zbog kojih je benzin bio gotovo besplatan.

No, posljednjih dana redovi na benzinskim postajama u zapadnim i južnim graničnim područjima veći su nego obično, a na benzin se čeka više od pet sati.

Veliki redovi javili su se i u gradovima oko glavnog grada Caracasa, nakon što je u regionalnom skladišnom centru ponestalo goriva, kažu izvori.

Venezuelci se već bore s hiperinflacijom i nedostatkom osnovnih potrepština zbog bolne petogodišnje recesije. Američke sankcije u energetskom sektoru utjecale su na smanjenje izvoza sirove nafte što je vladu predsjednika Nicolasa Madura primoralo da se bori za uvoz goriva.

Uvoz goriva i razrjeđivača, koji se miješaju s venezuelanskom ekstrakcijom sirove nafte za izvoz, pao je u prvoj polovici svibnja na prosječno 86.000 barela dnevno, odnosno na jednu trećinu iz travnja. 

Rafinerija nafte Cardon, koja je proizvodila 310.000 barela dnevno te radila znatno ispod kapaciteta zaustavila je radove u srijedu zbog oštećenja, pa u Venezueli rade još dvije rafinerije. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Njima je sad gorivo najmanji problem. Ljudi se tamo bore da ostanu živi. Jedu jednom dnevno ili ne jedu uopće; država gasi pristup internetu na tjedan dana; ne smiješ izvadit mobitel na ulici jer će ti ga netko ukrast; policija proganja auto na autocesti, ubija vozača i onda ga pokrade.

Ha ha ha zbilja fenomenalan taj socijalizam! Obećaje raj a isporučuje pakao!!

New Report

Close