Velike njemačke banke ne bi se trebale spajati radi očitog razloga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2018. u 14:57
Foto: Reuters

Roeselerove izjave za njemački tisak vremenski se podudaraju s problemom sve većih gubitaka u poslovanju njemačkog bankarskog diva Deutsche Banka.

Velike njemačke banke ne bi se trebale udruživati jer se time ne bi riješili problemi slabe dobiti a riskirao bi se nastanak kompanije prevelike da se dopusti njezin kolaps, upozorio je čelnik njemačke regulatorne agencije za bankarski sektor. 

"Ako od dva problema stvorimo jedan uistinu veliki, time nećemo popraviti stvari", rekao je Raimund Roeseler, izvršni direktor financijskog regulatora Bafin, u razgovoru za ugledni njemački gospodarski list Handelsblatt.

Roeselerove izjave za njemački tisak vremenski se podudaraju s problemom sve većih gubitaka u poslovanju njemačkog bankarskog diva Deutsche Banka, koji su otvorili brojna pitanja u vezi upravljanja aktualnog izvršnog direktora Johna Cryana i održivosti bančinog investicijskog poslovanja.

Druga po veličini njemačka banka Commerzbank i dalje je u djelomičnom vlasništvu države budući da je dobila pomoć nakon izbijanja globalne financijske krize prije desetak godina. U međuvremenu su se pojavile špekulacije o njezinom spajanju s Deutsche Bankom, podsjeća Reuters.

"Nakon financijske krize vodile su se intenzivne rasprave o problematici 'banaka prevelikih da bi propale' i o tome treba li zajmodavcima dopustiti da postanu tako veliki da se ne može dopustiti njihov slom", rekao je Roeseler u razgovoru za Handelsblatt.

Isti bi se problem ponovo stvorio kada bi se dvije velike banke sada išle udruživati, naglasio je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close