Velike kompanije sve više bježe iz Njemačke ili to planiraju?

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2023. u 11:40
Foto: Pixabay

Selidbe najčešće planiraju firme koje imaju 500 i više zaposlenih: 43 posto priprema ili je već premjestilo kapacitete u inozemstvo.

Sve više industrijskih poduzeća planira selidbu iz Njemačke, prije svega zbog visokih cijena energenata, pokazali su rezultati jedne ankete.

Skoro trećina kompanija koje su sudjelovale u istraživanju premješta pogone u inozemstvo, odnosno smanjuje proizvodnju kod kuće, ili ima takve planove, piše dpa, a prenosi B92.

Takvih kompanija je dvostruko više nego prošle godine, prema podacima Njemačke industrijske i privredne komore (DIHK).

Selidbe najčešće planiraju firme koje imaju 500 i više zaposlenih: 43 posto priprema ili je već premjestilo kapacitete u inozemstvo.

Ove kompanije su često blisko povezane s drugim zemljama i suočavaju se s posebno oštrom konkurencijom.

Zabrinutost kompanija za svoju konkurentnost dramatično je porasla, rekao je zamjenik generalnog direktora DIHK Ahim Derks.

Privrednici imaju vrlo malo povjerenja u energetsku politiku njemačke vlade. Mnogi ne očekuju poboljšanje na srednji i duži rok.

Kompanije premještaju proizvodnju na primjer u SAD, jer je američka vlada usvojila program subvencija gospodarstva vrijedan milijarde dolara.

Međutim, Derks je pomenuo i izmještanje proizvodnje ili izgradnju novih kapaciteta u Francuskoj, gdje je cijena struje za struje za industriju niža.

Komentirajte prvi

New Report

Close