Velika revizorska ‘četvorka’ na meti istrage

Autor: Poslovni dnevnik , 11. listopad 2018. u 08:10
Foto: Reuters

Sumnja se u ograničenje tržišne utakmice.

Britanski regulator najavio je istragu protiv revizorskih kuća Deloitte, EY, KPMG i PwC zbog raširenih sumnji da su naštetili tržišnom natjecanju, objavili su britanski mediji.

U Agenciji za natjecanje i tržišta (CMA) preciziraju da će ispitati je li sektor računovodstvenih usluga "dovoljno kompetitivan i otporan da održi standarde visoke kvalitete", prenosi BBC.

Odluka o istrazi nadovezuje se na bojazni da kompanije koje nude računovodstvene usluge "ne rade na dobrobit gospodarstva odnosno investitora", dodaju u CMA-i.

Sektor se našao pod lupom nakon kritika na račun tvrtke koja je pružala revizorske usluge propaloj građevinskoj tvrtki Carillion. CMA-ova istraga fokusirat će se na to kako tvrtke odabiru revizore i koliko ih često mijenjaju.

Većina njih još uvijek "gotovo isključivo" bira jednu od četiri velike računovodstvene tvrtke, napominje BBC. Regulatori će analizirati i otpornost sektora u kontekstu rizika koji za tržišno natjecanje predstavlja status četiri lidera, "prevelika da propadnu".

Treći je problem što ništa ne potiče revizore na sastavljanje "izvješća o rezultatima" koja dovode u pitanje kvalitetu upravljanja, budući da revizora biraju uprave a ne ulagači. 

Komentirajte prvi

New Report

Close