U idućih 10 godina žele postati supersila u umjetnoj inteligenciji

Autor: Ana Blašković , 26. rujan 2021. u 10:20
Nakon Brexita Velika Britanija traži novo mjesto na globalnoj pozornici/REUTERS

London želi biti ravnopravna konkurencija SAD-u i Kini koji godišnje prijavljuju najviše AI patenata na svijetu.

Britanske vlasti objavile su ambiciozan plan da u narednih deset godina zemlja postane “supersila u umjetnoj inteligenciji” i ‘al pari’ konkurencija SAD-u i Kini. “Nacionalna strategija o umjetnoj inteligenciji” predviđa veće korištenje umjetne inteligencije (AI) među tvrtkama, privlačenje međunarodnih ulaganja u britanske AI kompanije i stvaranje nove generacije domaćih tehnoloških talenata.

“Danas postavljamo temelje rasta u narednih deset godina sa strategijom koja će nam omogućiti da iskoristimo potencijal umjetne inteligencije i igramo vodeću ulogu u oblikovanju načina na koji svijet njome upravlja”, rekao je ministar za digitalne tehnologije, kulturu, medije i sport Chris Philp u priopćenju, prenosi CNBC.

Lepeza programa

Nacionalna AI strategija obuhvaća niz programa, izvješća i inicijativa. Među njima, Nacionalni AI program istraživanja i inovacija bit će pokrenut kao dio napora za bolju koordinaciju i suradnju među istraživačima. Drugi program usmjeren je za specifičnu pomoć razvoju AI-ja izvan Londona i jugoistočne Engleske, teritorija u kojima je koncentrirana većina tog sektora.

Britanska vlada najavila je da bi mogla alocirati više resursa i investicija u sektore koji još ne koriste pune prednosti umjetne inteligencije, poput energetike i poljoprivrede. Također, provest će se i revizija dostupnosti i kapaciteta računalne opreme britanskih istraživača i organizacija, dok će konzultacije oko autorskih prava i patenata za umjetnu inteligenciju biti usmjerene u procjene kapitalizira li Velika Britanija ideje.

Papir trpi svašta

Reakcije na objavljenu strategiju prilično su šarolike. Dok se nekim (anonimnim) istraživačima čini da papir trpi svašta, nabrajaju probleme u praksi. “Vrag je u detaljima. Hoće li vlada olakšati pristup najboljih doktoranada i studenata na post doktorskim studijima na naša sveučilišta? Trenutno to ne čine. Hoće li gurati kompetitivno financiranje javnih sveučilišta da zadrže ili privuku vrhunske predavače na svim razinama? Hoće li postojati porezne olakšice za one nižeg dohotka, poput onih koji rade u startupima prvih godina?”, nabraja.

2000 patenata

između 1998. i 2017. prijavljeno je 
iz Velike Britanije

“Optimističan sam da bi plan mogao aktivirati britanski potencijal na polju umjetne inteligencije”, smatra pak Nathan Benaich iz fonda rizičnog kapital Air Street Capital. “Da bi zaista briljirala, zemlja se mora fokusirati na polja primjenjenih znanstvenih istraživanja poput prirodnih znanosti, energetike, cyber sigurnosti u kojima već ima globalnu konkunretnost”, smatra.

Između 1998. i 2017. najviše prijava AI patenata podnio je SAD, oko 50.000, podaci su World Intellectual Property Organization. Slijedi Kina s 41.000, dok je Velika Britanija podnijela manje od 2000.

Komentirajte prvi

New Report

Close