Uvoz vode u BiH za 368 mil. kn veći od izvoza

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2017. u 21:59
BiH ima kvalitetnu vodu, ali kupci više vole onu iz inozemstva/Dušan Mirkovič/PIXSELL

BiH je prošle godine izvezla flaširanu vodu vrijednu samo 144 milijuna kuna.

BiH ima mnogo vodnog potencijala, ali nedovoljno iskorištenog. U prilog tome govori očiti nesrazmjer – samo prošle godin uvoz vode je za 92 milijuna maraka (oko 368 mil. kuna) bio veći od izvoza, izvještava Federalna TV.

BiH je izvezla samo 36 milijuna KM (144 mil. kn) vrijednu flaširanu vodu protekle godine. Zato su organizatori međunarodnog sajma Ekobis, koji se održava u Bihaću, ove godine na jednom mjestu okupili gotovo sve punionice vode iz BiH, kako bi bili promovirani i kako bi se dokazalo da građani BiH ne moraju kupovati vodu koja nije porijeklom iz te zemlje. "Hoćemo forsirati domaće brendove, pogotovo vodni potencijal koji je ogroman, a nažalost imamo ogroman deficit u izvozu, odnosno vanjskotrgovinskoj razmjeni kad je u pitanju uvoz, odnosno izvoz vode", navodi Nihad Šušnjar iz Privredne komore USK-a, organizatora Sajma Ekobis 2017.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić kazao je kako Vijeće ministara treba donijeti pravilnike na koji bi se način zaštitila domaća proizvodnja, a s druge strane kojim bi se uklonile barijere izvoza BiH vode u neke druge zemlje. Delić dodaje da su BiH vode izuzetne kvalitete, kako prema ispitivanju domaćih tako i stranih laboratorija.

Ovih dana je isplivao ponovno problem sa zastarjelom opremljenosti vodovodne infrastrukture. Bihać se ovih dana, zbog kiše, susreo s vodom koja nije zadovoljavala kvalitetu za konzumiranje. "Moramo donijeti određene mjere da nam se ne događa da nakon svake obilne kiše imamo problem s pitkom vodom", poručuje premijer USK-a Husein Rošić. Odgovarajuća infrastrukturu i regulativu omogućili bi zaradu na gotovom proizvodu – vodi.

Komentirajte prvi

New Report

Close