Usporavanje globalne trgovine prijetnja svjetskom gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2019. u 15:14
Foto: Getty Images

Vrijednosti indeksa niže od 100 bodova nagovješćuju slabiji rast trgovine u odnosu na trend iz prethodnog razdoblja.

Globalna trgovinska razmjena porasla je u prvom tromjesečju najsporijim tempom u devet godina, izvijestila je u utorak Svjetska trgovinska organizacija (WTO), upozoravajući da treba hitno stišati trgovinske napetosti kako bi se spriječilo usporavanje gospodarskih aktivnosti.

WTO-ov indeks izgleda za trgovinu u prvom je kvartalu 2019. pao na 96,3 boda, najnižu razinu od ožujka 2010. godine, signalizirajući nastavak trenda posustajanja s kraja 2018. godine.

Vrijednosti indeksa niže od 100 bodova nagovješćuju slabiji rast trgovine u odnosu na trend iz prethodnog razdoblja.

„Kontinuirano posustajanje zamaha ukazuje na potrebu hitnog smanjenja trgovinskih napetosti kako bi se izbjeglo usporavanje gospodarskih aktivnosti”, poručuju iz WTO-a.

Među sastavnicama WTO-ova indeksa najviše je oslabio pokazatelj trgovine elektroničkim komponentama, za 12,9 bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izrazito je na godišnjoj razini smanjen i indeks koji prati proizvodnju i trgovinu automobilima, za 10,3 boda, odražavajući probleme u sektoru zbog uvođenja strožih testova emisije štetnih plinova.

Smanjene su i izvozne narudžbe, iskazane u padu indeksa na godišnjoj razini za 7,9 bodova, najavljujući daljnje slabljenje trgovine u predstojećem razdoblju.

"Istodobno smanjenje više pokazatelja trebalo bi skrenuti pozornost dužnosnika na prijetnju osjetnijeg usporavanja ako se aktualne trgovinske napetosti ne riješe", ističu u WTO-u.

SAD je prošle godine otvorio trgovinski sukob podizanjem carina na uvoz čelika i aluminija. Uslijedilo je podizanje carina na uvoz iz Kine, na što je Peking uzvratio istom mjerom. Dvije strane trenutno pregovaraju kako bi izbjegle novu krug carina koji bi prema najavi SAD-a trebao stupiti na snagu početkom ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close