Uskoro niču još dvije nove tvornice autodijelova u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2016. u 15:27
Srbija planira otvaranje 10.000 radnih mjesta u autoindustriji u sljedeće dvije godine/FOTOLIA

Kompanija Delphi već ima tvornicu kabela za automobile u Novom Sadu, sada odlučuje o Paraćinu.

Srpski grad Paraćin spreman je prihvatiti prijedloge i uvjete kompanije Delphi za otvaranje tvornice kabela, a bude li potrebno izgradit će i halu od 22.000 četvornih metara, pišu Večernje novosti. "Ako američka kompanija, veliki proizvođač kabela za automobilsku industriju, odluči otvoriti tvornicu u našem gradu i zaposlili 2500 radnika, imat će sve uvjete", potvrdio je krajem prošlog tjedna predsjednik Općine Paraćin Saša Paunović, nakon trećeg razgovora s izaslanstvom Delphija u Paraćinu.

Američki proizvođač Delphi već ima tvornicu u Novom Sadu i traži pogodnu lokaciju za otvaranje još jedne tvornice u Srbiji, a uz preporuku državne Razvojne agencije u užem izboru je paraćinska industrijska zona Zmič. Kako se za vrijeme prva dva razgovora pokazalo da ta lokacija ispunjava sve uvjete Delphija, kompanija je zatražila od općine odgovor na pitanje može li izgraditi halu od oko 22.000 kvadrata koju bi oni iznajmili za pokretanje proizvodnje. Razmatrane su sve mogućnosti Paraćina da pomogne američku investiciju.

Osim prve, da Paraćin sam izgradi halu, za što su potrebna velika proračunska sredstva i određene državne suglasnosti, otvorene su i druge opcije.  Jedna je da investitor halu gradi sam na kupljenom zemljištu ili da gradi neki od privatnih poduzetnika koji bi objekt iznajmio Amerikancama. Ured za lokalni ekonomski razvoj pripremio je analizu ekonomske opravdanosti u slučaju da grad Paraćin investira u halu, a korišteni su parametri iz Smedereva koji je već realiziro sličnu investiciju za potrebe jedne finske kompanije.

Potencijalne lokacije
"Koja će mogućnost biti izabrana, znat će se za nekih mjesec i pol dana. Uvjereni smo da možemo iznijeti ovu investiciju, sami ili zajedno s Općinom Ćuprija, kojoj smo predložili suradnju, budući da će u tvornici uz radnike iz Paraćina biti zaposleni i oni iz Ćuprije. Međutim, još mamo konkurenciju tri veća grada", objasnio je Paunović.  Ostale tri potencijalne lokacije su Pančevo, Kula i Loznica. Paraćinska industrijska zona ispunjava sve uvjete za veliku proizvodnju. Ako Delphi izabere Paraćin, bit će to prva velika i dugo očekivana greenfield investicija u toj općini, čime bi ona zaokružila stvaranje uvjeta za ekonomski razvoj i zapošljavanje velikog broja osoba.

Istovremeno, krajem prošlog tjedna u Bariču u Srbiji položen je temeljni kamen za izgradnju kinesko-francuske tvornice Mei Ta za proizvodnju dijelova za automobile i motore. Investicija je vrijedna 60 milijuna eura, a u tvornici će, kako javlja Tanjug, biti zaposleno oko 1400 radnika.  Temeljni kamen položen je u nazočnosti srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji nije propustio priliku da u predizbornoj kampanji koja traje u Srbiji istakne uspjehe svoje vlade u privlačenju stranih investicija.  

 

1400radnika

bit će zaposleno u tvornici tvrtke Tai Me

Rok za završetak radova je srpanj 2017., a objekt će zauzimati 40.295 četvornih metara i bit će smješten u Industrijskoj zoni na prostoru bivše tvornice Prva iskra u Bariču kod Obrenovca. Nova tvornica će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge dijelove za poznate automobilske brendove poput Renaulta, Forda, BMW-a i Deimlera. U prvoj fazi do kraja 2018. godine planirana je investicija u pogon ljevaonice i strojne obrade u iznosu oko 40 milijuna eura. U drugoj, do kraja 2022. godine, uložit će se 20 milijuna eura u proširenje postojećeg pogona i u distribucijski centar koji će opskrbljivati tržište Europe i sjeverne Amerike. 

Tvornice diljem svijeta
U vladi Srbije je u studenome 2014. godine potpisan Memorandum o razumijevanju o investiranju kineske Mei Ta grupe u izgradnju pogona u Obrenovcu. Projektant i izvođač radova je Energogroup. Mei Ta grupa ima tvornice u Francuskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Kini i Indiji. Slobodna zona Grada Beograda osnovana je 30. srpnja prošle godine na dvije lokacija, u Obrenovcu i u Krnjači, na ukupnoj povšini od oko 98 hektara.  Područje Slobodne zone Beograda sastoji se od dvije odvojene cjeline: Zona 1 – područje Barič i Zona 2 – područje Reva, koje pripada općini Palilula. Ukupna površina Slobodne zone Grada Beograda nešto je veća od 97 hektara, od čega je u Bariču oko 41 hektar, a u Zoni 2 oko 56 hektara. 

Ulagači iz cijelog svijeta

Nijemci otvorili 11 tisuća radnih mjesta
Srpski ministar gospodarstva Željko Sertić nedavno je izjavio da je na temelju potpisanih ugovora osigurano da se u sljedeće dvije godine otvori 10.000 novih radnih mjesta u autoindustriji. Prema njegovim riječima, vlada Srbije nastavit će podupirati otvaranje novih radnih mjesta u toj industriji. Samo su njemačke kompanije iz sektora autoindustrije investirale u Srbiju više od 100 milijuna eura i otvorile 11.000 radnih mesta. Među ostalim, u toj zemlji djeluju kompanije Gramar, Yura, Hutchinson, IGB Automotive i Trayal. Osnovan je i Automobilski klaster Srbija, mreža srpskih kompanija iz automobilskog sektora, koje djeluje kao dobavljač dijelova za automobile i opreme, ili osigurava usluge u tom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close