Usitnjena ljevica širom otvara vrata izborne pobjede talijanskoj desnici

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2022. u 22:00
Čelnik Akcije Carlo Calenda već nakon pet dana obrušio se na Demokratsku stranku/Reuters

Razvrgnuta koalicija Demokratske stranke i Akcije kojoj su ankete davale solidne šanse.

Ako je i postojala minimalna šansa da stranke lijevog centra ugroze vjerojatnu pobjedu desnice okupljene oko Braće Italije koju predvodi Gorgia Meloni, ta se mogućnost ovoga vikenda potpuno rasplinula.

Naime, politički savez dva najprominentnija lika talijanske lijeve političke scene trajao je manje od tjedan dana.

Predomislio se
Kako navodi Financial Times, Enrico Letta, čelnik Demokratske stranke (PD) koja pripada lijevom centru i reformist Calo Calenda iz proeuropske stranke Akcija objavili su ovoga mjeseca kako će zajedno nastupiti na rujanskim prijevremenim izborima. No, već pet dana nakon toga koalicija je propala.

Calenda je na TV-u tvrdio kako se predomislio jer je Letta želio da PD bude dominantan u koaliciji s manjim lijevim strankama. Giorgia Meloni nije propustila priliku za naslađivanje propašću lijeve koalicije, nazvavši cijelu priču “sapunicom”. No, kratkotrajna Lettina i Calendina veza pokazuje u kakvoj se krizi nalazi talijanska lijeva politička scena uoči izbora 25. rujna.

Analitičari smatraju kako je talijansku ljevicu snažno pogodila propast vlade premijera Marija Draghija, koju je PD snažno podržavao. Letta je tvrdio kako je Draghijeva vlada – u trenutku pada i dalje prilično popularna među građanima – napravila značajan napredak u rješavanju nekih od značajnih izazova s kojima se Italija suočava.

PD u kampanji najavljuje da će nastaviti s refomističkim smjerom, odnosno “Draghijevom agendom”, koju pozdravljaju financijska tržišta. Iako ankete pokazuju da je PD popularan kao i Braća Italije, stranka nije uspjela prikupiti širu koaliciju stranaka koja bi se efikasno mogla uhvatiti ukoštac sa desnom koalicijom koju uz Braću Italije čine i Liga Mattea Salvinija te Forza Italia “vječnog” Silvija Berlusconija.

Roberto D’Alimonte, profesor političkih znanosti na rimskom sveučilištu Luiss, kaže za FT kako sa svim ovim podjelama ljevica nije konkurentna. Problemi ljevice imat će odlučujući utjecaj na raspodjelu 37 posto mjesta u parlamentu koje se biraju izravno u izbornim jedinicama. Tamošnji analitičari procjenjuju da će desna koalicija osvojiti najmanje 75 posto tih zastupničkih mjesta.

Odbačena mogućnost
”Imate jednu frontu – desnu – koja je ujedinjena te drugu koja je značajno usitnjena”, pojašnjava Lorenzo Pregliasco, osnivač tvrtke za ispitivanje javnog mnijenja YouTrend. “Činjenica da je lijevi centar praktički podijeljen u tri različite koalicije stavlja desnicu u vrlo dobru poziciju”, dodaje Pregliasco.

Ankete sugeriraju da bi desna koalicija mogla osvojiti 45 posto glasova što bi joj trebalo dati stabilnu većinu u parlamentu. Iako će biti daleko od dvotrećinske većine potrebne za, primjerice promjenu ustava, takva većina ne pamti se u talijanskom parlamentu već tri desetljeća, pojašnjava Pregliasco.

Do prošlomjesečne političke krize analitičari su očekivali da će PD predizbornog koalicijskog partnera potražiti u Pokretu 5 zvijezda (M5S). Međutim, nakon što je M5S odigrao ključnu ulogu u rušenju Draghijeve vlade, Enrico Letta je odbacio mogućnost suradnje.

“PD ne može reći ‘idemo na izbore sa strankom koja je prouzročila Draghijev pad”, pojašnjava Roberto D’Alimonte. Umjesto toga PD pokušava zagrabiti u bazen centrističkih birača kojima nije drag Draghijev pad. To je razlog sklapanja neslavne koalicije sa Carlom Calendom, nekadašnjim ministrom ekonomskog razvoja i Draghijevim simpatizerom.

Takva koalicija mogla je značajno pomrsiti račune desnom bloku. No, kako je i predvidjela Giorgia Meloni, Carlo Calenda sada se povezao sa strankom Italia Viva bivšeg premijera Mattea Renzija. Ankete toj koaliciji daju 5 posto glasova.

Komentirajte prvi

New Report

Close