FOTO: Urušilo se krovište i toranj katedrale, ali struktura Notre-Damea sačuvana je od totalnog uništenja

Autor: Poslovni.hr/H , 15. travanj 2019. u 23:15
FOTO: Reuters

Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i toranj te znamenitosti, što je užasan gubitak za grad, Francusku, ali i svijet.

Policija je tijekom večeri pozivala građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane. Iako je pariška vatrogasna postrojba je, prema pisanju agencije AFP, iza 22 sata objavila da nisu sigurni da mogu obuzdati plamen i spasiti katedralu, naknadno su objavili kako je struktura katedrale ipak spašena te kako se neće urušiti.

 "Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od totalnog uništenja", kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP.


Foto: Reuters

Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost.  

Požar je buknuo oko 16:50 sati na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra.

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire.

Izgrađena u 12. stoljeću, katedrala Notre Dame privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a.

Prema pisanju francuskih medija, uzrok požara mogao bi biti povezan s renovacijom katedrale, a izbio je oko 18:50 sati.

"Užasan požar je zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu. Vojna vatrogasna jedinici pokušava kontrolirati vatru", tvitala je gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo. 


Foto: Reuters

Prema službenoj internetskoj stranici katedrale, građevina se počela urušavati zbog godina zanemarivanja. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je svoje planirano obraćanje naciji u vezi višemjesečnih prosvjeda žutih prsluka u ponedjeljak navečer zbog "užasnog požara koji pustoši" znamenitost. 

"Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas", napisao je na Twitteru francuski predsjednik. 

"Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati", rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot. 

Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi dima koji su uzdižu u zrak iznad 850-godišnje gotičke zgrade, a gradonačelnica Anne Hidalgo objavila je na Twitteru da je riječ o "užasnom požaru".

Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.

Notre Dame u plamenu: Pet činjenica o katedrali

Golema plamena buktinja uništila je središnji toranj i krovište katedrale Notre-Dame, pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Slijedi pet činjenica o gotičkom remekdjelu starom više od 850 godina.

– Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva. 

– Gradnja će se nastaviti veći dio idućeg stoljeća, a do velike rekonstrukcije i gradnje dodataka dolazi u 17. i 18. stoljeću. Kameni radovi na pročelju i vitraji oživotvoruju slike i pouke iz Biblije.

– Građevinom dominiraju dva obrubljena zvonika iz 13. stoljeća. Takozvani "bourdon", najveće zvono, naziva se "Emmanuel". 

– Do vrha zvonika vodi 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju himera, mitskih stvorenja sastavljenih od više životinja. Najpoznatija od njih je vodoriga koja sjedi na vrhu katedrale i promatra Pariz glavom naslonjenom o dlanove. 

– Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana "Zvonar crkve Notre-Dame". Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana  svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

Reakcije na dramatične prizore katedrale Notre Dame u plamenu: tuga i užas

Katedrala Notre Dame pripada cijelom čovječanstvu, koji tužan prizor i užas gledati je u plamenu, poručio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dok iz cijelog svijeta pristižu poruke tuge, nevjerice i suosjećanja.

"Iz minute u minutu pratim požar na pariškoj Notre Dame. Notre Dame pripada čitavom čovječanstvu. Ona je inspirirala toliko pisaca, slikara, filozofa, toliko posjetitelja iz svih dijelova svijeta. Koji tužan prizor. Koji užas. Suosjećam s francuskim narodom", kaže se u priopćenju predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ističe da Notre Dame pripada cijeloj Europi. "Svi danas suosjećamo s Parizom", poručio je Tusk.

"Užasni prizori Notre Dame u plamenu izazivaju bol. Notre-Dame je simbol Francuske i europske kulture. U mislima smo s našim francuskim prijateljima", poručio je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides poručuje da je Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman pružiti potporu.

"U kontaktu sam s francuskim vlastima. Mehanizam civilne zaštite EU-a spreman pružiti potporu", poručuje Stylianides i izražava solidarnost s Francuskom i svima pogođenim ovom tragedijom.

Parišku katedralu Notre Dame zahvatio je veliki požar u ponedjeljak u kojemu se urušilo krovište i vrh tornja te znamenitosti stare 850 godina. 

Vatikan je izrazio "nevjericu i tugu" zbog požara koji pustoši parišku katedralu, "simbol kršćanstva u Francuskoj i u svijetu", prenosi agencija AFP.

"Naše misli su s francuskim katolicima i stanovnicima Pariza. Molimo se za vatrogasce i sve one koji poduzimaju sve što je u njihovoj moći u toj dramatičnoj situaciji", dodao je glasnogovornik Vatikana u priopćenju.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres objavio je na Twitteru da je "užasnut snimkama požara u pariškoj katedrali, jedinstvenom dragulju svjetske baštine".

Britanska premijerka Theresa May napisala je na Twitteru da su "njezine misli s francuskim narodom i službama koje se bore protiv strašnog požara katedrale Notre Dame".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je došao na mjesto požara i izjavio da je "požar tog monumentalnog zdanja nacionalna katastrofa". Nakon toga je otišao na sastanak u sjedište policije.  

Glasnogovornik vatrogasne službe je rekao da će sljedećih nekoliko sati biti ključno za obuzdavanje vatre.

"Spašavanje katedrale Notre Dame nije sigurno, iako je mobilizirano oko 400 vatrogasaca", rekao je državni tajnik za unutarnje poslove Laurent Nunez.

"Nismo sigurni da ćemo moći zaustaviti širenje požara", kazao je zapovjednik pariških vatrogasaca Jean-Claude Gallet.

Komentirajte prvi

New Report

Close