I rudari kriptovaluta počeli su napuštati brod koji tone

Autor: Tomislav Pili , 17. lipanj 2022. u 06:11
Veliki igrači u tom sektoru još nekako mogu držati glavu iznad vode/Reuters

Posljednji podaci pokazuju da su rudari smanjili proizvodnju bitcoina s obzirom na potonuće vrijednosti najpopularnije kriptovalute.

Brod koji tone pod imenom “Kripto tržište” počeli su napuštati i rudari kriptovaluta, posebno oni manji koji su u posao ušli blizu vrhunca tržišta.

Kako navodi Financial Times, posljednji podaci pokazuju da su rudari smanjili proizvodnju bitcoina s obzirom da potonuće vrijednosti najpopularnije kriptovalute uz rastuće troškove električne energije dobrano smanjuje njihovu dobit.

Sve manji prihodi
Takozvani “hash rate” – mjerilo iznosa energije utrošene za dobivanje novih bitcoina – od početka tjedna pao je za 4 posto, prema podacima stranice Blockchain.com. Pad sugerira da su rudari utrošili manje energije za rudarenje, odnosno rješavanje složenih računalnih operacija kojima nastaju bitcoini.

Blockchain.com također posjeduje podatke koji pokazuju da je ukupan iznos plaćen rudarima za nove bitcoine pao na najnižu razinu u posljednjih gotovo godinu dana.

To se odražava i na vrijednost dionica kompanija koje se bave tim poslom, a uvrštene su na burzama. Tako je cijena dionica tvrtki Marathon Digital i Hut 8 u proteklih mjesec dana srezana 40 posto dok je burzovna kapitalizacija Argo Blockchaina pala 35 posto.

“Trenutno nije zabavno biti u biznisu kripto rudarenja”, ističe za FT Alexander Neumueller, voditelj projekata digitalne imovine u Cambridge centru za alternativne financije. Podsjetimo, posljednjih tjedana eskalirao je pritisak na kripto tržište koji traje već nekoliko mjeseci.

Sa 3,2 bilijuna dolara koliko je u studenom iznosila tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta, sada je pala ispod bilijun dolara/Reuters

Uzrok leži u propasti stabilnih kriptovaluta terraUSD i luna, a nedavno je kripto banka Celsius zaustavila isplatu novca klijentima što je dodatno pojačalo prodajni pritisak. Sa 3,2 bilijuna dolara koliko je u studenom iznosila tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta, sada je pala ispod bilijun dolara.

Samo ove godine vrijednost bitcoina se prepolovila, a ovoga je tjedna njegova cijena pala ispod 21.000 dolara. Jučer oko podneva bitcoinom se trgovalo po 21.209 dolara. U odnosu na rekordnu vrijednost u studenome prošle godine kada se njime trgovalo po 69.000 dolara, oslabio je oko 70 posto.

“Mnoštvo je rudara u industriji na koje utječu fluktuacije cijena energije. Zbog toga osjećaju pritisak iz dva različita smjera: visokih troškova s jedne te nižih prihoda po izrudarenom bitcoinu s druge strane”, ističe Charlie Schumacher, glasnogovornik Marathon Digitala, jednog od najvećih rudara na svijetu.

50

posto pala je vrijednost bitcoina od početka ove godine

Prilagodba realnosti
Dok veliki igrači u tom sektoru još nekako mogu držati glavu iznad vode jer imaju ugovorene fiksne cijene električne energije, manje tvrtke u riziku su gašenja poslovanja ili preuzimanja od strane većih kompanija.

Didar Bekbaouov, suosnivač kazahstanske kompanije Xive, izjavio je kako se “prilagodio novim cijenama i realnosti” te je isključio neprofitabilno rudarenje kada je cijena bitcoin pala ispod 25.000 dolara.

Tim je kompanija sve teže pronaći potreban kapital za preživljavanje na tržištu. Osim što će dio njih to prisiliti na zatvaranje vrata, kod drugih će otkazati planirana ulaganja u nova, moćnija računala.

“U nekim slučajevima, zbog problema s kapitalom i snižavanja marži, počele su se otkazivati narudžbe”, svjedoči Schumacher. Jaime Leverton, izvršni direktor kanadskog Hut 8, kaže kako su mnogi ušli u taj posao na vrhuncu tržištu i u narednim mjesecima mogli bi postati financijski prenapregnuti.

Leverton ističe kako se Hut 8 pripremio za pad tržišta još prije godinu dana te je stvorio zalihu od 7078 bitcoina koje može iskoristiti za akvizicije. Stoga Peter Wall, izvršni direktor britanskog Argo Blockchaina, predviđa prvi val preuzimanja u tom sektoru u idućih godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close