Upola manji doprinos turizma svjetskoj ekonomiji

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Prema WTTC-ovoj ljestvici 20 najjačih turističkih tržišta, SAD i Kina su u 2021. zadržali svoje pozicije.

Sektor turizma i putovanja u 2020. je zbog pandemije i ograničenja putovanja smanjio svoj doprinos u globalnom BDP-u za 49 posto u odnosu na 2019., na oko 4,7 bilijuna američkih dolara, podaci su Svjetskog vijeća za putovanje i turizam (WTTC).

WTTC u svom istraživanju o utjecaju pandemije na svjetski turizam u 2020. ističe i podatak da je u tom sektoru zbog pandemije u svijetu lani izgubljeno gotovo 62 milijuna radnih mjesta ili 18,5 posto ukupnog broja, a još milijuni radnih mjesta “vise o koncu”.

“Mnoge zemlje poduzimaju mjere i aktivnosti za otvaranje turizma, u čemu optimizam donosi i cijepljenje, no mora se ‘pritisnuti’ više da oporavak bude brži.

Vjerujemo da će to u potpunosti postići samo zemlje koje nude sigurnost i jasan protokol za putovanja, a oporavak se može postići i kombinacijom odmora uz nošenje maski i poboljšane zdravstvene i higijenske zaštite kao dopuna cjepivu”, smatraju u WTTC-u, koji predstavlja privatni sektor.

Prema WTTC-ovoj ljestvici 20 najjačih turističkih tržišta, SAD i Kina su u 2021. zadržali svoje pozicije – SAD je tako prvi u svijetu za turizam i putovanja, a Kina na drugom mjestu, iako je doprinos tog sektora BDP-u na oba tržišta smanjen – u SAD-u za 41 posto, a u Kini za 60 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close