Upitno spajanje Pfizera i Allergana

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2016. u 10:41
Foto: Reuters

Allergan je izgubio 20 milijardi dolara vrijednosti jer američko ministarstvo financija mijenja regulativu za porezne inverzije.

Američko ministarstvo financija svojim je prijedlogom izmjena poreznog zakona izbrisalo više od 20 milijardi dolara tržišne vrijednosti farmaceutske kompanije Allergan. Dionice kompanije najpoznatije po proizvodnji botoksa izgubile su više od petine vrijednosti nakon što je u ponedjeljak objavljen prijedlog koji bi poreznu inverziju američkih kompanija učinio mnogo teže izvedivom.

 

400milijuna

dolara iznosi naknada za raskid ugovora o spajanju dva farmaceuta

Kolateralna žrtva
U tom bi slučaju kao kolateralna žrtva mogao postati 160 milijardi dolara vrijedan dogovor o spajanju Allergana s američkim farmaceutskim divom Pfizerom. Naime, spajanje najavljeno još u studenom najveća je porezna inverzija ikada jer Pfizer svoje sjedište namjerava preseliti u "porezno prijateljskiju" Irsku gdje je već sjedište Allergana koji inače posluje u New Jerseyu.

Analitičari tumače kako bi propast ovog spajanja potresla Wall Street, a već pad cijene u ponedjeljak sugerira kako "ulagači smatraju ovaj dogovor 95 posto mrtvim", kažu analitičari Evercore ISI-a. Opasnost po dogovor ulagači su vidjeli u odredbi kojom se mijenja izračun veličine kompanija, a da bi se njihovo spajanje moglo smatrati poreznom inverzijom. Time je značajno ograničena Pfizerova mogućnost da preseli sjedište u Irsku i "uživa" u 12,5 posto korporativnog poreza, nasuprot 35 posto u SAD-u.  

Kontroverzno od početka
Dvije kompanije za sada ne pokazuju bojazan za svoje spajanje koje bi trebalo biti dovršeno u drugoj polovici ove godine. U zajedničkoj izjavi naveli su kako proučavaju prijedlog ministarstva financija, a dok ga ne prouče, ne mogu špekulirati o utjecaju na njihov dogovor. Prema odredbama ugovora, može doći do raskida ako promjene u zakonodavstvu "prisile" novu kompaniju na plaćanje američkih poreza. No, u slučaju raskida, strana koja se povukla iz dogovora plaća naknadu do 400 milijuna dolara.

Podsjetimo, od samog početka spajanje Pfizera i Allergana izazvalo je niz kritika na američkoj političkoj sceni. Predsjednik Barack Obama nekoliko je puta pozvao Kongres pod kontrolom republikanaca na promjenu zakona kojim bi se spriječile porezne inverzije i odlazak američkih korporacija. No, Obamini apeli do sada nisu naišli na razumijevanje u zakonodavnom tijelu. Obama je u ponedjeljak pozdravio prijedlog ministra Jacka Lewa koji je pak naglasio kako samo Kongres može efikasno spriječiti porezne inverzije.  

Komentirajte prvi

New Report

Close