Upitan izlazak Airbnb-a na burzu zbog prepolovljenih rezervacija

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2020. u 22:00
Kompanija je lani najavila kako tijekom ove godine namjerava izaći na burzu/Shutterstock

Airbnb se suočio prošloga tjedna s masovnim otkazivanjem rezervacija širom svijeta.

Epidemija koronavirusa učinila je upitnim najiščekivanije uvrštenje na burzu ove godine- početnu ponudu dionica (IPO) Airbnb-a.

Naime, ova internetska platforma za iznajmljivanje turističkog smještaja bilježi potonuće potražnje za smještajem za 40 posto u velikim europskim i kineskim gradovima, pokazuju neovisni podaci koje prenosi Financial Times.

Otkazivanje velikih događanja
Podaci tvrtke za analizu podataka o turističkom smještaju Airdna pokazuju ozbiljan pad u rezervacijama širom Europe u posljedna dva tjedna u veljači, kako su turisti počeli odgađati ili otkazivati svoja putovanja zbog širenja zaraze.

K tome, otkazivanje velikih kongresnih događanja, poput svjetskog sajma mobilne tehnologije u Barceloni ili glazbenog festivala u teksaškom gradu Austinu također su se negativno odrazili na pružatelje smještaja preko Airbnb-a, a time i na tu platformu. Airdna predviđa da će prihodi iznajmljivača u Pekingu tijekom ožujka pasti za 43 posto, nakon što su srezani za 22 posto u veljači. Prije ove situacije Kina je bilo Airbnb-ovo najbrže rastuće tržište. O ozbiljnosti situacije svjedoče i sami iznajmljivači.

“Nismo iznajmili nijedan apartman od kineske Nove godine”, ističe Wang Peng koji upravlja s 12 apartmana u Guangzhou, gradu na jugu zemlje. Dodatni su problem i mjere ograničavanja kretanja koje su kineske vlasti uvele radi suzbijanja zaraze.

43

posto past će prihodi iznajmljivača u Pekingu tijekom ožujka nakon što su u veljači srezani za 22 posto, procjenjuje tvrtka za analizu podataka o smještaju Airdna

Kako pojašnjava Wang, za ulazak u naselja potrebne su propusnice koje su nedostupne turistima koji će kratkoročno boraviti u njima. Val otkazivanja vjerojatno će pogoditi i američko tržište. Kameron Bain, direktor za strateško planiranje u tvrtki Beyond Pricing – podružnici Airbnb-a koja pruža podatke iznajmljivačima o kretanju cijena ovisno o potražnji – kaže kako je došlo do masovnih otkazivanja smještaja u urbanim središtima, poput Chicaga i San Francisca, kao i u Londonu i Parizu.

Prema njegovim riječima, veliki pad rezervacija širom svijeta Airbnb bilježi posebno u prošlom tjednu. Kompanija je pak odbila komentirati špekulacije hoće li poremećaj na tržištu zbog koronavirusa uzrokovati odgađanje IPO-a. Glasnogovornik je tek podsjetio na objavu od prošlog rujna u kojoj stoji kako je namjera kompanije da tijekom 2020. izađe na burzu.

Dioničari ne dijele optimizam
Međutim, postojeći dioničari baš i ne dijele optimizam da će ove godine prodavati dionice na burzi. Kako je FT-u neslužbeno rekao jedan od njih, trenutno vladaju uvjeti koji čine “nemogućim” realizaciju plana o uvrštenju dionica na burzu dok epidemija ne bude globalno suzbijena.

“Ne vidim zašto bi Airbnb izašao na tržište u stanju kakvom je ono trenutno. Racionalno smatram da im ima smisla pričekati – ne vidim nigdje razloga za žurbu”, ističe taj investitor. Drugog dioničara pak ne zabrinjavaju trenutna niska vrednovanja. Jednom kada se turistički sektor oporavi, cijena Airbnb-ove dionice može ići samo gore, kaže.

Za razliku od uobičajenog IPO-a, kompanija planira takozvano izravno uvrštenje u kojem će dionice tržištu ponuditi postojeći dioničari. Među njima odgoda IPO-a najmanje odgovara zaposlenicima koji su dobili opcije na prodaju dionica u sklopu bonusa.

Ako kompanija ne izađe na burzu tijekom ove godine kako je planirala, opcije bi mogle postati bezvrijedne. No, analitičari smatraju da će Airbnb u tom slučaju pronaći način da obešteti zaposlenike. Upućeni izvori otkrivaju da je novčani tok kompanije bio pozitivan u svakom lanjskom kvartalu te da raspolaže sa 3 milijarde dolara gotovine. Wall Street Journal u veljači je objavio da je Airbnb u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježio neto gubitak od 322 milijuna dolara, nasuprot dobiti u 2018. od 200 milijuna dolara.

Uprava kompanije pojasnila je da su rezultati posljedica jednokratnih troškova unapređenja računalnog sustava i ulaganja u sigurnost, poput osnivanja telefonske linije u Americi za izvanredne situacije koja radi 24 sata. U svakom slučaju, kompanija se nada da će se obistiniti prognoze o prestanku epidemije u ljeto čime poslovna godina ne bi bila potpuno izgubljena.

Otkazi za 50 milijuna ljudi
Svjetsko vijeće za putovanje i turizam (WTTC) u petak je upozorilo da koronavirus dovodi u opasnost više od 50 milijuna radnih mjesta u svjetskom turizmu, što se ocjenjuje jednom od jačih posljedica te pandemije na turistički sektor. WTTC, koji zastupa većinom privatni sektor putovanja i turizma, nakon savjetovanja s drugim turističkim organizacijama pozvat će i na poduzimanje niza mjera kako bi se omogućio brzi oporavak.

Komentirajte prvi

New Report

Close