UNWTO: rast u svjetskom turizmu 5 posto, u Europi i veći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2013. u 15:34
Thinkstock

U svijetu je u prvih devet mjeseci ove godine bilo 845 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je 41 milijun ili 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a sličan trend porasta mogao bi se zadržati i do kraja ove te u idućoj godini, novi su podaci i prognoza Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

U svijetu je u prvih devet mjeseci ove godine bilo 845 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka, što je 41 milijun ili 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a sličan trend porasta mogao bi se zadržati i do kraja ove te u idućoj godini, novi su podaci i prognoza Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Ti su podaci sadržani u najnovijem izdanju UNWTO-ovog Svjetskog turističkog barometra, a pokazuju da je za globalni rast turizma u prvih devet mjeseci ove godine najzaslužnije regije Europa te Azija i Pacifik koje su zabilježile povećanje stranih turističkih dolazaka za 6 posto u odnosu na lani.

Za takav rast u Europi iz UNWTO-a ističu da je iznad svih očekivanja, a osim što u svjetskom turizmu već godinama drži vodeći udjel u stranim turističkim dolascima te je u svijetu najposjećenija regija, ove su godine rezultati odlični i u pojedinim europskim podregijama.

Srednja i istočna Europa tako su zabilježili iznadprosječni porast dolazaka stranih turista od 7 posto u odnosu na lanjskih devet mjeseci, a porast od 6 posto bilježe i južna i mediteranska Europa.

To je ujedno i dvostruko veći porast od prognoziranog za ovu godinu za te regije i cijelu Europu koji se kretao oko dva do tri posto.

Slično je i s regijom Azije i Pacifika, koja je po UNWTO barometru, u prvih devet mjeseci ove godine primila ukupno 6 posto više stranih turista nego lani, a najveći porast od 12 posto pritom je upisala podregija jugoistočne Azije.

I ostale svjetske regije imale su poraste dolazaka turista – obje Amerike ukupno od 3 posto, pri čemu nešto bolje, od po 4 posto sjeverna i srednja Amerika, dok je Afrika 'rasla' za 5 posto, a njena podregija sjeverna Afrika i od 6 posto, što pokazuje oporavak turizma u pojedinim zemljama te regije, poput Tunisa.

Najslabiji rezultat po regijama, ali ipak porast stranih turističkih dolazaka od 0,3 posto, zabilježene je na Bliskom istoku.

Pozitivan trend u međunarodnim turističkim dolascima ogleda se i u porastu međunarodnih turističkih primitaka, pa su tako brojne destinacije/zemlje diljem svijeta za prvih šest do deset mjeseci ove godine zabilježile i dvoznamenkaste poraste prihoda u odnosu na prošlu godinu.

Među 25 najvećih zemalja po turističkoj zaradi ove ih je godine 10 zabilježilo takav rast – SAD od 11 posto, Macao/Kina od 10 posto, Velika Britanija od 18 posto, Tajland od 28 posto, Hong Kong/Kina od 21 posto, Turska i Indija od po 13 posto, Japan od 23 posto, a zanimljivost je i porast strane turističke potrošnje u Grčkoj ove godine od 15 posto, što pokazuje da se ta zemlja nakon dvije-tri godine pada itekako vratila na svjetsku turističku scenu.

Komentirajući takve rezultate glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai istaknuo je da će bez sumnje međunarodni turizam i dalje rasti iznad očekivanja, pogotovo u zemljama gdje se vidi ekonomski oporavak, ali i drugim, te očekuje da će to pridonijeti zapošljavanju, porastu BDP-a i platne bilance mnogih destinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close