Unutar CDU-u raste pritisak za odlazak Armina Lascheta

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2021. u 22:00
Armin Laschet, predsjednik CDU-u i (nesuđeni) nasljednik Angele Merkel/REUTERS

Među onima koji traže da Laschet što prije odgovara za slab rezultat na izborima je i aktualni ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Dva dana nakon povijesnog poraza demokršćanske Unije CDU/CSU na nedjeljnim izborima za Bundestag, unutar stranke raste pritisak na glavnog kandidata i predsjednika CDU-a Armina Lascheta da odustane od svojih ambicija sastavljanja vlade, a sve su glasniji i oni koji traže njegovu ostavku.

“Mi bismo sada trebali ponizno i s uvažavanjem prihvatiti volju birača koji je izabrao promjenu”, rekao je šef Kršćansko-demokratske unije (CDU) za saveznu pokrajinu Donja Saska Bernd Althusmann za javni servis ARD pridruživši se tom izjavom rastućem broju istaknutih članova CDU-a koji traže odlazak u oporbu i “novi početak”.

“Mi smo izgubili izbore. Točka. Sada je na SPD-u, Zelenima i liberalima da pokušaju sastaviti novu vladu”, rekao je predsjednik mladeži CDU-a Tilman Kuban. I član predsjedništva CDU-a i premijer savezne pokrajine Hessen, Volker Bouffier, mišljenja je kako Unija nije dobila nalog birača za sastavljanje nove vlade.

No, kancelarski kandidat i predsjednik CDU-a Laschet i dalje ustrajava na tomu da i Unija, usprkos rekordnom gubitku glasova birača od 8,9 postotnih bodova i povijesno najlošijem rezultatu CDU-a na saveznim izborima krene u razgovore s Liberalno-demokratskom strankom (FDP) i Zelenima o sastavljanju tzv. Jamajka koalicije.

Time odstupa od uobičajene prakse po kojoj stranka koja je osvojila najviše glasova ima prednost kod pokušaja sastavljanja koalicija. Među onima koji traže da Laschet što prije preuzme odgovornost za slab rezultat na izborima je i aktualni ministar gospodarstva Peter Altmaier.

“Nama je što prije potreban preustroj, kako u kadrovskom tako i u programatskom smislu. Mi moramo poštovati poruku birača”, rekao je Altmaier koji je prije nekoliko mjeseci podržavao predsjednika CSU-a Markusa Soedera kao kancelarskog kandidata, a ne svog stranačkog predsjednika Lascheta.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), relativni izborni pobjednik s 25,7 posto glasova, najavila je da bi što prije, već ovog tjedna, htjela započeti pregovore s liberalima i zelenima o sastavljanju tzv. Semafor koalicije.

Liberali i zeleni su priopćili kako će prvo međusobno razgovarati prije nego što uđu u pregovore s jednom od stranaka koja bi mogla biti veći partner u budućoj vladi.

Komentirajte prvi

New Report

Close