Smjena na vrhu u najvećem svjetskom proizvođaču automobila: Unuk osnivača odstupio s čela tvrtke, a ovo je pozadina

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2023. u 07:00
Koji Sato dobio je ponudu od Akija Toyode krajem prošle godine/Reuters

Akio Toyoda u iznenađujućoj objavi palicu predao šefu luksuzne marke Lexus.

Vijest dana, a vjerojatno i godine, u globalnoj automobilskoj industriji smjena je na vrhu u najvećem svjetskom proizvođaču automobila, japanskoj Toyoti.

S čela kompanije odlazi Akio Toyoda, unuk osnivača najveće japanske kompanije i jedne od najutjecajnijih u korporativnom svijetu. Toyoda će 1. travnja postati predsjednik kompanije, a upravljačku palicu preuzet će Koji Sato, 53-godišnji šef Lexusa, luksuzne marke u Toyotinu potfelju.

Hibridi su praktičniji
Kako prenosi Reuters, pitanje tko će u budućnosti preuzeti kormilo od 66-godišnjeg Toyode već neko vrijeme zanima dioničare. Ipak, objava promjene na vrhu došla je pomalo iznenađujuće.

Akio Toyoda kompaniju je vodio više od desetljeća, od 2009., ali njegovi aktualni potezi govorili su kako se Toyota ne namjerava potpuno baciti u električnu budućnost (odnosno, već sadašnjost) automobilske industrije. Naime, Toyoda je smatrao kako je hibridna tehnologija – koju je Toyota prva izbacila na tržište kroz svoj čuveni model Prius – daleko praktičnija za većinu vozača od potpuno električnih automobila.

K tome, Toyoda je velike nade polagao u vodikovu tehnologiju, što je kod dijela investitora potaknulo zabrinutost da će Toyota ostati iza lidera u proizvodnji električnih automobila. To ponajviše važi za Teslu koji je preuzeo vodstvo kako u inovacijama, tako i u tržišnom udjelu.

2009.

godine Akio Toyoda postao je izvršni direktor Toyote

“Nesumnjivo je Toyoda kompetentan čelnik, ali cijela automobilska industrija treba disruptivnu promjenu i Toyota po našem mišljenju zaostaje. Stoga ovo može biti prilika za novi početak”, komentirao je za Reuters Anders Schelde, investicijski direktor u danskom mirovinskom fondu AkademikerPension.

Taj je fond više puta tražio od vodstva Toyote da ubrza prijelaz u električnu mobilnost. “Nadamo se da će to pomoći Toyoti da krene novim putem, ali to ostaje za vidjeti”, dodao je Schelde.

Inače, objava o promjeni na vrhu prenošena je uživo putem internog Toyotinog internetskog kanala u emisiji koja je viša sličila talk showu nego korporativnoj objavi. Da je objava došla pomalo “iz vedra neba” potvrđuje i Seiji Sugiura, analitičar u Tokai Tokyo Research Institute.

Bez pojašnjenja
Prema njegovom mišljenju, vjerojatno je da se operativni menadžment neće mijenjati. “Odstupanje Akija Toyode s mjesta izvršnog direktora može povećati njegov simbolizam unutar kompanije te bi moglo biti teško mladom, novom čelniku pokazati što sve može”, ocjenjuje Sugiura. Analitičari također primjećuju da je bilo malo riječi o konkretnoj korporativnoj strategiji ili investicijskim prioritetima u budućnosti. Toyoda je tek kazao kako će Satov zadatak biti transformirati Toyotu u “kompaniju za mobilnost”, bez detaljnijeg pojašnjenja što to ustvari znači.

Sato je pak kazao kako mu je Toyoda ponudio mjesto izvršnog direktora krajem prošle godine kada su obojica bili u Tajlandu na proslavi 60 godina poslovanja japanske kompanije u toj zemlji. Sato je u Toyotu došao 1992. godine, 2016. je postao tehnički direktor Lexusa, a 2020. i šef te kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close