Uništena je ogromna brana kod Hersona. Zašto je toliko važna?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2023. u 07:32
FOTO: Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Kakhovka sadrži rezervoar koji  opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., i nuklearnu elektranu Zaporožje,  koja je također pod ruskom kontrolom.

Ogromna brana iz sovjetske ere Kakhovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, izvijestio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane.

Nepotvrđene videosnimke na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kakhovka. Drugi video pokazuje kako voda nadire kroz ostatke brane.

Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 km, izgrađena je 1956. na rijeci Dnipro kao dio hidroelektrane Kakhovka.

Sadrži rezervoar koji  opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., i nuklearnu elektranu Zaporožje,  koja je također pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska je navela  da su ruske snage srušile branu.

Još uvijek nema “kritične opasnosti” za nuklearnu elektranu Zaporožje zbog rušenja brane Nova Kakhovka, istaknula je u utorak ruska državna agencija TASS, citiravši dužnosnika u regiji Zaporožje koji ima potporu Moskve.

Ukrajinski Kyiv Independent objavio je novu snimku uništene brane Nova Kakovka.

 

Eksplozije na brani iz sovjetske ere u dijelu južne Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom u utorak su izazvale poplave širom ratne zone, prema ukrajinskim i ruskim snagama koje se međusobno optužuju za dizanje u zrak brane.

Nepotvrđeni videosnimci na društvenim mrežama prikazuju niz intenzivnih eksplozija oko brane Kahovke. Drugi video snimci pokazuju kako voda nadire kroz ostatke brane, dok su ljudi izražavali šok.

“Rusko uništenje brane predstavlja “ekocid”, ali nacionalni i regionalni dužnosnici rade na osiguranju lokalnog stanovništva”, rekao je u utorak šef ukrajinske predsjedničke administracije.

Andrij Jermak je na Telegramu napisao da ruske akcije također predstavljaju prijetnju za obližnju nuklearnu elektranu Zaporižja, ne navodeći detalje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij održat će hitan sastanak zbog eksplozije brane, objavio je u utorak na Twitteru Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

Rusko uništenje brane pod ruskom okupacijom potvrđuje da moskovske snage “moraju biti protjerane” iz cijele Ukrajine, poručio je u utorak Zelenskij.

“Ruski teroristi. Uništavanje brane hidroelektrane Kahovke samo potvrđuje za cijeli svijet da moraju biti protjerani iz svakog kutka ukrajinske zemlje”, napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

“Niti jedan metar im ne treba ostaviti jer svaki metar koriste za teror”.

Ukrajinska vojska je rekla da su ruske snage digle branu u zrak, dok su ruski izvori okrivili Ukrajinu.

“Ruske okupacijske snage digle su u zrak Kahovku”, objavilo je u utorak južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga na svojoj Facebook stranici.

“Opseg razaranja, brzina i količina vode, te vjerojatna područja plavljenja se razjašnjavaju.”

Ruske novinske agencije objavile su da je brana, koju kontroliraju ruske snage, uništena u granatiranju, dok je ruski dužnosnik rekao da je to bio teroristički napad što je pojam kojim Rusi opisuju napad iz Ukrajine.

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani izvor, prenijela je da je brana pogođena iz raketnog bacača Olkha.

Ruski čelnik regije Herson rekao je da je počela evakuacija u blizini brane i da će voda dosegnuti kritičnu razinu u roku od pet sati.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje ni s jedne strane.

Nije jasno kako će poplave utjecati na dugo planiranu protuofenzivu Ukrajine protiv ruskih snaga koje su ukopane diljem južne i istočne Ukrajine.

Komentirajte prvi

New Report

Close