UNCTAD: Izravna ulaganja prošle godine u svijetu pala 42 posto, najgora situacija u Europi

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2021. u 22:00
Ulaganja su u pandemijskoj godini pala na 859 milijardi dolara/REUTERS

Ulaganja u Europu posve su pak presušila.

Pandemija koronavirusa gotovo je prepolovila izravna inozemna ulaganja u 2020. godini, a Kina je s privučenih 163 milijarde dolara izbila na prvo mjesto svjetske ljestvice, pretekavši SAD, pokazalo je izvješće Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Ulaganja su u pandemijskoj godini pala 42 posto, na 859 milijardi dolara. Njihova je vrijednost prošle godine bila 30 posto niža nego 2009. godine, nakon globalne financijske krize, primjećuje UNCTAD.

Pad ulaganja bio u pandemijskoj godini koncentriran na razvijene zemlje, ističe UNCTAD, procijenivši da je ta skupina privukla 69 posto manje izravnih ulaganja nego u godini ranije, nekih 229 milijardi dolara.

Priljev u Sjevernu Ameriku potonuo je 46 posto, prateći u stopu pad ulaganja u SAD, na 134 milijarde dolara. Ulaganja u Europu posve su pak presušila, ističu, i Stari je kontinent neto bilježio odljev ulaganja od četiri milijarde dolara.

Pandemijska je godina donijela pad izravnih inozemnih ulaganja i zemljama u razvoju, za daleko blažih 12 posto, na 616 milijardi dolara.

Njihov je udio u ukupnim ulaganjima ipak dosegnuo rekordnih 72 posto, napominju u UNCTAD-u. Ulaganja u Kinu povećana su četiri posto nego u godini ranije, a najviše se novca slilo u sektor razvijene tehnologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close