Unatoč njemačkom rastu recesija u eurozoni dodatno produbljena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 13:10
Guliver/Thinkstock

Najnoviji podaci svjedoče o velikim razlikama između članica eurozone, a poglavito između Njemačke i Francuske.

Francuska, Španjolska i Italija u veljači su gurnule eurozonu u još dublju recesiju, pokazali su u utorak konačni podaci londonske tvrtke Markit, svjedočeći o dodatnom produbljivanju jaza između tih zemalja i Njemačke koja bilježi rast.

Markitov sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji obuhvaća aktivnosti tisuća kompanija diljem 17-članog bloka, smanjen je u veljači na 47,9 bodova, sa 48,6 bodova u siječnju. Premda je nešto bolji u usporedbi s prvotno procijenjena 47,3 boda, i dalje se drži osjetno ispod razine od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti. U području pada aktivnosti nalazi se tako već više od godinu dana, pokazalo je budno praćeno izvješće londonske tvrtke za prikupljanje i obradu podataka.

Najnoviji podaci svjedoče o velikim razlikama između članica eurozone, a poglavito između dva najveća gospodarstva Njemačke i Francuske, čiji je jaz sada najveći od 1998. kada su se počela provoditi ta istraživanja. Treće i četvrto najveće gospodarstvo eurozone, Italija i Španjolska, i dalje muku muče s teškim stanjem u gospodarstvu, pokazuju najnoviji podaci.

"Prognoze za gospodarstvo eurozone čini se najvećim dijelom ovise o tome hoće li Njemačka moći nastaviti rasti i kompenzirati slabosti u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. To se čini vrlo teškim zadatkom, tako da se nada o obnovi rasta u regiji do sredine ove godine sada čini suviše optimističnom", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson. Njemački sveobuhvatni PMI u veljači je dosegnuo 53,3 boda, a u području rasta nalazi se još samo Irska, čiji PMI iznosi 52,8 bodova.

Nasuprot njima, u području pada aktivnosti i dalje se nalaze tri ostala najveća gospodarstva eurozone. Španjolski PMI iznosi 45,3 boda, talijanski 44,4 boda a francuski 43,1 bod. "Slabljenje PMI-ja u veljači u odnosu na siječanj razočaravajuća je vijest, ali regija je čini se i dalje na putu da u prvom tromjesečju zabilježi daleko manju stopu pada u usporedbi s 0,6 posto koliko je gospodarstvo eurozone smanjeno u četvrtom tromjesečju lani. Najnoviji pokazatelji upućuju na pad od 0,2 posto u prvom tromjesečju", kazao je Williamson, komentirajući najnovije izvješće.

Još jedan loš mjesec pretrpio je i uslužni sektor, koji čini najveći dio gospodarstva eurozone, a obuhvaća široki spektar usluga, od restoranskih do onih multinacionalnih banaka. Odgovarajući PMI indeks u veljači je tako smanjen na 47,9 bodova, sa 48,6 bodova u siječnju. Kao i sveobuhvatni indeks za eurozonu, konačni PMI za uslužni sektor revidiran je naviše, s prvotno procijenjena 47,3 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close