UN: Sedimentacija tla ubrzano ugrožava hidroelektrane u svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2023. u 22:00
Pregrađivanje prirodnog toka rijeka izaziva taloženje mulja u akumulacijama/Shutterstock

Do sredine stoljeća nestaje četvrtina hidro kapaciteta.

Sedimentacija bi do sredine stoljeća mogla smanjiti skladišne kapacitete gotovo 50 tisuća velikih hidroelektrana diljem svijeta za četvrtinu i ugroziti opskrbu vodom i energijom, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda.

Stručnjaci UN-a prikupili su podatke o više od 47 tisuća hidroelektrana u 150 zemalja utvrdivši da su njihovi kapaciteti već 16 posto manji nego što su bili u početnoj fazi rada. Do 2050. smanjit će se za 22,4 posto, na 4.655 milijardi kubika vode, izračunali su.

Najveći gubitak kapaciteta prijeti SAD-u, gotovo 34 posto. Slijede Brazil, koji bi mogao izgubiti 23 posto kapaciteta, te Indija i Kina s procijenjenim gubitkom od 26 odnosno 20 posto.

Pregrađivanje prirodnog toka rijeke izaziva taloženje mulja u akumulacijama, što može oštetiti turbine i prekinuti proizvodnju struje, objašnjava UN. Prepreke slobodnom kretanju sedimenta mogu istodobno povećati rizik od poplava u uzvodnom dijelu riječnog toka i naškoditi nizvodnim staništima, naglašavaju.

Kritičari već dugo upozoravaju da su dugoročni društveni i ekološki troškovi golemih hidroelektrana daleko veći od njihove energetske iskoristivosti. Svijet danas gradi puno manje hidroelektrana, samo pedesetak godišnje, naglasio je direktor Instituta UN-a za vodu, okoliš i zdravlje i jedan od autora studije,Vladimir Smakhtin, u usporedbi s 1000 godišnje sredinom prošlog stoljeća.

”Rekao bih da bismo trebali postaviti pitanje koje su alternative branama – uključujući i u proizvodnji električne energije – s obzirom na to da polako izlaze iz upotrebe”, rekao je Smakhtin.

Kina i dalje pregrađuje velike rijeke budući da je hidroenergija ključni dio njezinih planova o smanjenju upotrebe fosilnih goriva i kontroli emisije stakleničkih plinova.

No, projekti poput Tri klanca, najveće hidroelektrane na svijetu, štetni su za društvo i okoliš. Brane na rijeci Mekong također su poremetile protok sedimenta u nizvodna područja, preobrazbom krajolika i ugrozom egzistencijd milijuna poljoprivrednika, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Reutersa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close