Umro šef sicilijanske mafije Messina Denaro, zvali su ga Diabolik

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2023. u 07:25
FOTO: Carabinieri/Handout via REUTERS

Šef talijanske mafije Matteo Messina Denaro, koji je uhićen u siječnju nakon što je proveo 30 godina u bijegu, preminuo je, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija ANSA, prenosi Reuters.

Messina Denaro (61) bolovao je od raka debelog crijeva u trenutku uhićenja.

Kako mu se stanje pogoršalo posljednjih tjedana, prebačen je u bolnicu iz zatvora s najvećom sigurnošću u središnjoj Italiji.

Denaro nije tražio agresivan medicinski tretman, izvijestila je ANSA, dodajući da su ga liječnici prestali hraniti nakon što je proglašeno da je u ireverzibilnoj komi.

Upravo je odluka da započne s liječenjem rezultirala njegovim uhićenjem nakon posjeta klinici u glavnome gradu Sicilije, Palermu.

Nakon uhićenja Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L’Aquili gdje je, prema dostupnim informacijama, nastavio liječenje.

Poznat po nadimku Diabolik, imenu zločinca i protagonista poznatoga talijanskog stripa kojega je i sam obožavatelj, Matteo Messina Denaro bio je dugogodišnji šef Cose Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegova moć sezala do Palerma.

Bio je nemilosrdni ubojica i posljednji predstavnik stare garde Cose Nostre.

Godine 1992. bio je dio grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Riina (1930.-2017.) poslao u Rim da ubiju suca Giovannija Falconea, poznatog borca protiv mafije. To im je uspjelo u bombaškom napadu 23. svibnja blizu Palerma.

Matteo Messina Denaro nestao je u ljeto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su uslijedile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Castelvetrana na zapadnoj Siciliji. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove obitelji i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhitila ga u privatnoj klinici u Palermu kamo je došao na redoviti liječnički pregled.

Komentirajte prvi

New Report

Close